Bland alla komponenter och funktioner i datorn kanske ljudet är det mest översedda. Alltså inte fläktljudet utan hårdvaran som levererar ljud från Spotify-musiken, Netflix-filmerna och spelen till högtalare eller hörlurar. Det är en inbyggd funktion i datorns moderkort som de flesta av oss inte ägnar en tanke, annat än när vi ska plugga in lurarna eller justera volymen. Med ökat fokus på wifi- och bluetooth-ljud på senare år har det dessutom blivit än mer marginaliserat.

Men vi är fortfarande många som föredrar trådade hörlurar, både för enkelhetens skull så att vi slipper ha en pryl till som batteriet kan ta slut på, och för ljudkvalitet. Inte för att moderna bluetooth-lurar är dåliga, men det krävs stöd i både sändare och mottagare för tekniker som LDAP eller aptX HD för att kunna hantera högupplöst ljud, till exempel. Och har du en gång investerat i ett par påkostade trådade hörlurar så vet du att det är en dyr historia.

Soundblaster Play 3
Soundblaster Play 3 är den minsta ljudpluggen i sitt slag vi sett hittills. Förutom föregångaren Play 2 som vi inte testat. Den var i stort sett lika liten, men hade bara heasetport, ingen separat kontakt för mikrofon.

Minimal dosa

Problemet är att det är väldigt sällsynt att det inbyggda ljudkortet i datorer är mer än godkänt. Ofta får vi 16 bitars djup och en upplösning på 44.1 KHz – detsamma som en cd-skiva. En ljudomvandlare och hörlursförstärkare kan variera rätt så mycket i kvalitet även då. Därför rekommenderar vi alltid ett separat ljudkort av bättre kvalitet för den som tar audioupplevelsen på allvar. Och enklast är då extern ljudenhet på usb. För en laptop är det ju också enda möjligheten.

De flesta externa ljudkort är ganska rejäla dosor, i smartphonestorlek eller större, och som kan vara opraktiska på resande fot. Creative Soundblaster Play 3 vill vara alternativet för dig som vill bättre ljud från din laptop och inte vill packa med en massa extra prylar. Det är en minimal dongel, liten som ett usb-minne, men ansluten med en halv decimeters sladd. 

Soundblaster Play 3
Programmet är lättnavigerat och ger oss en hel del intressanta möjligheter.

Lätt att sätta igång

Creative Soundblaster Play 3 är tillräckligt kompakt för att stoppa i fickan eller slänga ner i datorväskan. Visst, du får minimalt med funktioner, bara ett 3,5 mm-uttag för hörlurar eller headset, och ett separat för mikrofon – men det är å andra sidan det de flesta av oss behöver. Surroundljud, phono-kontakter och liknande får vi klara oss utan, så det är kanske inte en lösning för stationära datorn.

I Windows 7 och senare samt Mac OS X fungerar Creative Soundblaster Play 3 direkt med plug n play. Det finns också ett mjukvarupaket att ladda hem och installera för både Windows och Mac. I installationsinstruktionerna vi får med på papper är det en felaktig nedladdningslänk, men det är lätt att hitta programmet på Creatives supportsidor på webben. I det kan vi ställa in profiler för olika användning, justera equaliser, stereobalans, och leka runt med Creatives egna ljudprocessningseffekter SBX.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning