Bra men långt från perfekt

Är du inte nöjd med ljudkvaliteten i din bärbara dator är Creative Soundblaster Play 3 en enkel och billig uppgradering av det. Priset ligger på ungefär 300 kronor, så det är definitivt en både prisvärd och praktisk lösning. Det förutsätter ju dock en sak – att det faktiskt låter bra. Så, håller Soundblaster Play 3 för ett lyssningstest? Jodå, för 300 kronor låter det faktiskt övertygande bra. Jämför med vår testlaptop, en HP Elitebook Folio, som med ljudmjukvara från Bang & Olufsen redan är lite bättre än genomsnittet, är det ett märkbart lyft.

Creatives dosa stödjer audio på upptill 96 kHz och 24 bitar, och när vi spelar upp högupplösta ljudfiler får vi en helt annat dynamik och detaljåtergivning än via datorns egna ljudkort. Med Creatives alla möjligheter att finjustera ljudet går det också lätt att få till en klang som passar våra hörlurar, oavsett kvaliteten på ljudmaterialet. I programmet hittar vi också förinställda ljudprofiler för Creatives egna hörlurar och headset, samt en handfull andra som Samsungs Galaxy-headset och Apples Earpod.

Är allt perfekt? Nej, mer påkostade ljudkort eller ett par dyra bluetooth-lurar kan givetvis låta ännu bättre. Vi får också en ovanligt hög nivå på bakgrundsbrus. Inte så mycket att det är en avgörande nackdel, men det är helt klart påtagligt.

Soundblaster Play 3

Omdöme

Creative Soundblaster Play 3 är den minsta och mest behändiga ljudpluggen i sitt slag som vi har testat och för 300 kronor ger den oss övertygande ljud och bra verktyg. Den höga brusnivån är dock ett minus, och det finns andra små, men lite klumpigare, usb-ljudkort som presterar bättre på den punkten. Med tanke på prislappen är den dock helt klart värd en chansning.

Fakta Soundblaster Play 3

Tillverkare: Creative
Produkttyp: Externt ljudkort
Gränssnitt: Usb 2.0
Anslutningar: 3,5 mm stereo headset, 3,5 mm stereo mikrofon
Ljudformat: Stereo 2.0
Ljudkvalitet: Upp till 24-bit / 96kHz
Brusnivå: 93 dB snr
Systemkrav: Core 2 Duo eller bättre cpu, 1 GB ram, 600 MB hårddisk, Windows 7, 8, 8.1, 10 eller Mac OS X
Storlek: 13,8 x 2,2 x 0,94 cm
Vikt: 13 gram
Pris: ca 300 kronor
Läs mer: se.creative.com

plus

Lätt att installera och konfigurera
Klart bättre än de flesta datorers inbyggda ljud
Kompakt design
Bra pris

minus

Få anslutningar
Relativt hög brusnivå

Betyg 4 av 5