Knappt hann vi testa färdigt Core i9-7900X innan det blev dags att spana in AMD:s motsvarighet med namnet Ryzen Threadripper 1950X.

Även i det här fallet handlar det om en processor som kostar strax över 10 000 kronor, men här får vi ytterligare sex kärnor och tolv trådar på köpet. Det borde innebära högre prestanda, men mer om det lite längre fram i artikeln.

Threadripper 1950X

För att använda sig av Threadripper 1950X krävs ett moderkort med styrkretsen X399 och en TR4-sockel, till exempel Asus Rog Zenith Extreme som kostar strax över 6 000 kronor. Det blir alltså mer än 16 000 kronor för moderkort och processor ihop, sedan tillkommer övriga datorkomponenter vilket ger en hög totalkostnad.

Trots den höga prislappen vågar vi påstå att du får valuta för pengarna, åtminstone om du kör multitrådade program eller flera krävande applikationer samtidigt.

Threadripper 1950X är dessutom ett utmärkt val för professionella spelare som vill använda sig av hög upplösning samtidigt som de spelar in och strömmar sina äventyr på nätet.

Funktioner och design

Officiellt är Threadripper en del av Ryzen-serien, men rent fysiskt är den mer lik AMD:s serverprocessorer. Den baseras på 32-kärniga Epyc, men har alltså endast hälften så många kärnor. De sexton kärnorna är i sin tur uppdelade på två delar med åtta kärnor vardera. Bilden nedan visar något förenklat hur Threadripper 1950X är uppbyggd:

Threadripper 1950X konstruktion

Precis som med Core i9-7900X, har Threadripper 1950X stöd för fyrkanaliga ddr4-minnen. Men dessutom erbjuds stöd för ecc-minnen, något som hänger samman med att Threadripper baseras på en serverprocessor.

Vad gäller antalet pcie-banor är de 64 stycken för Threadripper 1950X, vilket är 20 fler än vad som återfinns i Core i9 7900X. Det är tillräckligt för att klara av fyra grafikkort och tre stycken SSD-enheter samtidigt.

Jämfört med andra Ryzen-processorer är konstruktionen annorlunda, något som gör det lite mer komplicerat att installera den. För att vara på den säkra sidan bör du kolla på en instruktionsvideo innan du sätter i gång.

Klockfrekvensen ligger på 3,4 gigahertz som standard, men i XFR-läge kan den komma upp i 4,2 gigahertz. Vill du ha mer kraft än så kan du välja att överklocka processorn, något som är relativt enkelt jämfört med Core i9.

Det kan dessutom vara värt att påpeka att Threadripper 1950X kräver 180 watt, så se också till att du har ett tillräckligt kraftfullt nätaggregat.