Att komma tillbaka till civilisationen efter en längre vistelse utomlands eller i sommarstugan kan innebära stress på flera nivåer. Särskilt om du märker att någon kapat ditt Skypekonto och använt det för att skicka skadliga meddelanden till samtliga personer i din kontaktlista.

ANNONS: Prova F-Secure TOTAL kostnadsfritt och få både internetsäkerhet och VPN i samma prenumeration

Skype
Ett typiskt meddelande från ett kapat Skypekonto.

Meddelanden från bluffmakare som använder dig som avsändare är inget nytt, men det kan vara både genant och tidsödande att höra av sig till folk du inte haft kontakt med på länge med uppmaningen "klicka inte på länken – det var inte jag som skickade". Skulle du själv vara mottagare av ett sådant meddelande bör du informera den drabbade så fort som möjligt.

Läs även: Steg för steg: Så skyddar du din router och ditt hemmanätverk

I Skypes fall är gamla Outlook- och Hotmail-konton (som du en gång använde för att ansluta till tjänsten) särskilt hårt ansatta. Microsoft själva är högst medvetna om att problemet existerar, och rekommenderar sina användare att vidta följande steg för att undvika kontokapning:

1: Länka ihop ditt Skype- och Microsoftkonto

"Även om man tidigare har länkat sitt Skype-konto med sitt Microsoft-konto rekommenderar vi starkt att man uppdaterar kontona så att de är fullt integrerade med varandra. Detta förenklar inloggningsprocessen samt höjer säkerheten och gör det även enklare att återställa om man exempelvis glömmer bort sitt lösenord. Efter att man har slagit ihop sina konton använder man Microsoft-kontolösenordet för att logga in på Skype" hälsar Microsoft till PC för Alla.

2: Slå på tvåstegsverifiering

Den här säkerhetsfunktionen erbjuds på allt fler internetbaserade tjänster, och går ofta ut på att tjänsten skickar en engångskod till en betrodd enhet eller e-postadress. Denna kod behövs för att fullfölja inloggningen, och om inte hackaren även lyckats norpa din mobiltelefon kommer denne inte att komma vidare i inloggningsförfarandet. Läs mer om hur du aktiverar tvåstegsverifiering på ditt Microsoft-konto här.

Just tvåstegsverifiering kan upplevas som energikrävande och onödigt, men är i nuläget ett av de säkraste sätten att skydda sina konton på. Bland tjänster som erbjuder tvåstegsverifiering återfinns jättar som Google, Facebook, Microsoft, Apple och Whatsapp.

Ett vanligt, säkert lösenord och en lösenordshanterare kommer du också långt med, men den svenska organisationen IIS har varnat för att på tok för regelbundna byten kan leda till förvirring och osäkert inloggningsförfarande om du slarvar med säkerhetsnivån på dina lösenord.

Läs även: Så attackeras du av ransomware – och så skyddar du dig