När Acer i våras presenterade nya uppsättningen datorer och plattor lyste en ny Switch Alpha med sin frånvaro. Det berodde på att alla Acers Windows-plattor nu var fläktlösa, även de ”vanliga” Switch-plattorna. Toppmodellen bland dessa, Switch 5, ska alltså ses som en ersättare till Switch Alpha.

Kaby Lake främst för kylningen

Den har också mycket riktigt samma topprestanda (för att vara i denna storleksklass) och samma kylningslösning. Men den har blivit ännu mer effektiv och kompakt, främst tack vare att Switch 5 nu har Kaby Lake-processorer istället för Skylake. Switch 5 finns i olika versioner, men den som till en början säljs i Sverige (den som vi nu testar) är toppspecad med Intel Core i7 7500U-pprocessor, 8 GB ram-minne och en 256 GB pcie-ssd.

Acer Switch 5
Acer Switch 5 kör samma lösning som Microsoft Surface, fast med tunnare (men fortfarande lika stabilt) stöd baktill. Föregångaren Switch Alpha var lite klumpigt tjock, men nu är den snyggt slimmad.

Processorn är pigg och kylningen ser ut att göra sitt jobb, så den underpresterar heller inte. Ram-minnena är av ddr3-typ. Här hade det kanske varit kul med 16 GB och ddr4, men i de allra flesta fall tycker vi det räcker gott och väl.

Acer Swift 5 är mer en platta för surfande, media och rappt kontorsjobbande på språng än en mobil arbetsstation för till exempel videoredigering. Även om det också går att göra sådant, med lite tålmodighet. Ssd:n är hyfsat snabb med topphastigheter på strax över 600 MB/s, men den är lite ojämn. Bitvis kommer vi ner i läshastigheter runt 100 MB/s i vårt prestandatest.

Som förr, fast tunnare

Till det yttre är Switch 5 en stadigt byggd platta som håller sig till i stort sett samma stil som Switch Alpha, men den är inte superelegant när vi tittar lite närmre på detaljerna. Baksidan är i matt metall och runtom kanterna är chassit i gråsvart plast. Av någon anledning löper det en räfflad kant runtom hela plattan som vi varken förstår oss på estetiskt eller praktiskt. Stödet baktill är stabilt och steglöst lutbart. Det känns som en liten förbättring mot Switch Alpha som redan den hade ett pålitligt stöd.

Tangentbord och även en digitaliseringspenna ingår, och en flärp på sidan av tangentbordet fungerar också som praktiskt fäste för pennan. Bägge håller generellt sett god klass. Tangentbordet sitter stadigt med skön lutning när det väl är på plats. Det har samma filtliknande yta som Microsofts Surface-tangentbord, vilket är riktigt bekvämt att vila handlederna på. Knapparna är bakbelysta, har god respons och kvalitetskänsla.

Acer Switch 5
Baksidan är i matt metall och ger plattan ett sobert business-intryck.

Penna för bästa kontroll

Musplattan är inte lika övertygande. Den ger oss ett lite skramligt intryck och dessutom verkar den dras med en subtil men kännbar fördröjning i responsen. Kanske är det senare något som kan fixas med drivrutiner, men just nu är den knappt godkänd. Då föredrar vi skärmpek med fingrar och penna, som bägge är blixtsnabba och ger god kontroll.