Startknappen på sidan av plattan är också fingeravtrycksläsare, en smal sak som du lägger fingret på och aktiverar Windows Hello:s inloggning. Det är kul att möjligheten finns, men den gör inte ett helt övertygande jobb, och vi lyckas träffa fel och få misslyckad identifiering oftare än det blir rätt. Knappen är också nästan helt plan mot resten av datorns kant, så den är nästan omöjlig att lokalisera utan att vända på plattan och se efter var den är.

På sidorna sitter också volymkontroll, en mikro sd-kortplats, 3,5-mm headsetuttag, en stor usb 3-port och en usb typ c. Den fungerar också som displayport-utgång, men adapter för det får du fixa själv. Slutligen har Switch 5 separat laddningsport. Det är lite synd att det inte kan skötas via en usb c- eller thunderbolt 3-port.

Acer Switch 5
Samtliga externa portar. Inte så illa för en platta, men lite lite om du ska ha den främst som laptop.

Skarp skärm med svag färg

Bildskärmen är en skönt skarp 1440p-panel, fast med bildförhållandet 3:2 istället för 16:9. Det innebär att skärmen är lite högre och i gengäld har lite färre pixlar på bredden. Det är ett format som börjar bli allt vanligare på Windows-plattor och som ger snäppet bättre överblick på webben, men som istället orsakar svarta kanter runt filmklipp, som övervägande är i 16:9. För det mesta tycker vi dock att det är en förbättring.

Kontrast, ljusstyrka och betraktningsvinklar sköter den bra men utan att direkt briljera. Runt 350 cd/m2 som bäst räcker för det mesta, men kan innebära problem med reflexer i ljusa miljöer. Switch Alpha hade en del problem med läckande bakbelysning, men det verkar Acer ha fått bukt med här.

Ljusfördelningen är jämn och snygg. Däremot är det här ingen skärm för dig som uppskattar exakthet i färger. Den når knappt 90 procent av srgb. Jämfört med till exempel Microsoft Surface Pro ligger den helt klart efter i skärmkvalitet.

Ljud ur högtalare är även det godkänt men inget som direkt blåser oss av stolen. Det är tunt i basen men har gott om detaljer i diskanten.

Acer Switch 5
Fristående är Swich 5 fortfarande bäst med stödet ute. Som bärbar platta har den lite vassa kanter på framsidan.

Överfullt med appar och annat

Slutligen måste vi ge Acer en liten känga för att de fortfarande lastar sina datorer fulla med störande bloatware. Vi får med en del nyttoprogram som Nortons lösenordshanterare, Acers egna mediaspelare och Care Center – ett program för systemövervakning och support.

Men det mesta är bara störande skräp, reklamlänkar, prova på-versioner av saker vi kunde laddat hem själva och appar vi inte ser någon poäng med. Det här är något som de flesta konkurrenter gått ifrån på senare tid, och vi hoppas att Acer ser ljuset och snart följer trenden. Det mesta går att avinstallera eller gömma undan, så för dig som har lite Windows-vana och tålamod går det att få en bättre, mer avskalad upplevelse.