I takt med den tekniska utvecklingens framfart blir våra prylar allt mer avancerade – och med det även mer sårbara för eventuella hackerattacker. Vi har redan sett demonstrationer på allt från termostater som höjs till olidliga nivåer, övervakningskameror som kapas och babyvakter som används för spioneri. Flera av dessa tester har visserligen enbart simulerats fram i syfte att förvarna konsumenter om möjliga framtida attacker, men det finns andra som redan har utnyttjats av kriminella på olika sätt.

Läs också: 14 uppkopplade kameror som håller koll där du inte är

Bristande säkerhet i uppkopplade bilar

Givetvis är bristfällig säkerhet den gemensamma nämnaren. Vissa produkter lider av allvarliga säkerhetsluckor, som lyckligtvis kan patchas i efterhand. När det gäller bilar och dess uppkopplade funktioner kan de potentiella farorna i värsta fall vara alldeles för allvarliga för att enbart fixas till via en mjukvaruuppdatering. Det fick biltillverkaren Fiat Chrysler uppleva härom året då företaget tvingades återkalla miljontals bilar efter att hackare avslöjat sårbarheter i dess uppkopplade system Uconnect.

Smart bil

I en film som blev viral visade forskare hur de enkelt tog över en Jeep Cherokee som befann i rullning. Såväl vindrutetorkare som stereoanläggning startades utan att föraren kunde påverka det. Även bilens hastighet sänktes avsevärt och vid ett senare tillfälle slogs bilens bromsar av helt. Den här attacken var enbart menad i upplysningssyfte, men gav ändå en fingervisning om hur hackerattacker kan se ut i framtiden.

ANNONS: Prova F-Secure TOTAL kostnadsfritt och få både internetsäkerhet och VPN i samma prenumeration

Men bör vi vara rädda? Enligt forskarna i exemplet ovan hade samma sårbarhet varit tillämpningsbar i andra Fiat Chrysler-modeller, vilket ledde till den stora återkallningen.

På nästa sida: Andra prylar som kan vara i farozonen