Idag har många fått meddelanden från vänner och bekanta i Facebookchatten med en länk till en video. Vännen har skrivit ditt namn, video och sedan smiley, som exemplet nedan.

På grund av den luriga och till synes ofarliga utformningen av meddelandet har många klickat på länken. De kommer då till en sida med vännens profilbild i stort format och en playknapp. Klickar du på denna transporteras du till en sida som liknar Youtube och ett meddelande dyker upp och ber dig ladda ner ett tillägg till din webbläsare.

Läs mer: Så säkrar du ditt Facebook-konto

Fram till det här steget har du fortfarande inte drabbats av viruset, men om du laddar ner tillägget får det tillgång till hela din kontaktlista på Facebook och börjar spamma dina vänner med liknande meddelanden.

Att inte ladda ner tillägg från främmande hemsidor kan tyckas självklart, men under dagen har många personer blivit drabbade och sådana här meddelanden skickats kors och tvärs över Facebook under dagen.

Om du har blivit drabbad av detta kan du testa lite olika knep för att bli av med det. Det första är såklart att försöka leta upp tillägget i din webbläsare och avinstallera det. En rensning av datorn med hjälp av program som Malwarebytes och BitDefender är också att rekommendera. Läs mer om hur du rensar bort virus och trojaner i vår artikel.