En tidigare variant av Messenger-attacken lockade mottagarna att installera falska eller skadliga insticksprogram i sin webbläsare. Det är oklart huruvida denna attack fortfarande är aktiv.

Om du blir drabbad:
Jinny Ramsmark, it-säkerhetskonsult på Truesec Syd, menar att det första du ska göra att stänga ner webbläsaren omedelbart, då tillägget får tag på information via dina öppna tabbar. Öppna sedan webbläsaren i felsäkert läge och avinstallera det nedladdade tillägget.

– Om du avinstallerar tillägget under tiden det används kan det försöka ladda ner sig själv igen.

Virus
Det här viruset utgav sig för att installera ett tillägg på den drabbades webbläsare när den var inne på vad som såg ut som Youtube.

Att råka ut för den här typen av virus kan vara ödesdigert. Jinny menar att möjligheterna för den här typen av virus är oändliga.

– Det finns ju oändligt mycket möjligheter! Förmodligen hämtar den ner information som den senare kanske säljer vidare till andra sajter. Det finns ju alltid ett ekonomiskt driv.

Informationen säljs vidare

Sidorna som den här typen av information säljs vidare till kan vara allt från ganska oskyldiga sidor som sysslar med reklam, men kan även ha mer allvarliga intentioner. En av de vanligaste typen av virus som cirkulerar idag är så kallad ransomeware, som krypterar den drabbades information och kräver en lösensumma för att du ska få tillbaka den. Jinny tror dock inte att just denna attack handlar om en ransomeware.

– Den är ett webbläsartillägg, som så vitt jag ser verkar vara riktat till just Chrome, och kan förmodligen bara påverka webbläsaren.

För att förebygga att sådant här drabbar en i framtiden ska man försäkra sig om att det alltid verkligen är ens vän som skickar en länk innan man klickar på den. Det här kan du göra genom att skicka ett meddelande tillbaka eller till och med ringa personen som har skickat meddelandet. En bra tumregel att ha är att aldrig ladda ner någon sorts fil över huvud taget som man inte är alldeles försäkrad om är vad den utger sig för.

– Var skeptisk! Titta några extra gånger. Om sidan frågar dig om du vill ladda ner något, istället för att du ber den att ladda ner något, ska du aldrig ladda ner det, säger Jinny.