Ibland kan små nyheter avslöja något stort. Sommarens pressmeddelande om Linkedins nya app för Windows 10 fick knappast någon att höja på ögonbrynen – men den som läser mellan raderna märker något uppseendeväckande. Låt mig återkomma till vad, men först en bakgrund.

Linkedin är arbetslivets svar på Facebook. Här går det att hålla kontakt med sina affärsbekanta och hitta ett nytt arbete. Förra året köpte Microsoft Linkedin för över 230 miljarder kronor, och tanken var att hitta synergieffekter med företagets andra produkter.

Ingen blev med andra ord förvånad när Linkedin lanserade en Windows 10-app, men det uppseendeväckande var att appen inte fungerar på en Windowsmobil. Linkedin-appen var nämligen bara skapad för datorversionen av Windows 10.

Ja, det är värre än så. Den 31 augusti tar företaget bort den existerande Windows Phone-versionen av Linkedin-appen. ”Du kan fortsätta använda Linkedin på din Windows-mobil genom att surfa i din mobila webbläsare” är beskedet på Linkedins supportsajt. Den som kör Android eller Iphone kan däremot utan problem ladda ned appar, som ständigt uppdateras.

Microsoft satsar med andra ord på konkurrenternas system, men skippar helt sitt eget. Kan dissen mot Windows 10 Mobile bli tydligare än så? Det är som om Volvo skulle välja Audi som tjänstebil. Eller som om en förälder skulle skippa det egna barnets julkonsert för att istället gå på grannbarnets.

Signalen från Microsoft är tydlig: Windowsmobilerna är inget att satsa på. Och Linkedin-appen är inte det enda tecknet. Microsoft har inte lanserat någon ny mobiltelefon sedan februari 2016, och flaggskeppsmodellen Lumia 950 har nästan två år på nacken. I mobilvärlden är det här en evighet.

I stället för nya Windowsmobiler hårdsatsar Microsoft på att ta fram appar för Android och Iphone. Det är inte ens säkert att dessa släpps för Windows och om det sker kommer Windowsversion ibland senare. Så var exempelvis fallet med automatiseringsappen Microsoft Flow.

För övriga apptillverkare är Windows 10 Mobile stendött. Jag testar regelbundet appar här i PC för Alla, och det är numera ytterst sällan en intressant app lanseras för något annat än Android och Iphone.

Microsofts satsning på mobiler kan inte beskrivas som något annat än en flopp. En gigantisk jätteflopp som har kostat företaget miljarder. Ska företaget ha någon chans på marknaden måste man släppa ett antal extremt spännande modeller. Windows 10 Mobile är trots allt ett väldigt bra system, och det har länge pratats om en Surface Phone, alltså en fortsättning på Microsofts framgångsrika satsningar på att ta fram egna surfplattor och datorer. Men de här ryktena har funnits länge och själv tror jag tyvärr att det är för sent.

Alternativet som återstår är att skicka Windowsmobilerna i graven, men då önskar jag att de kunde få en värdig död. Om Microsoft på något sätt ska rädda sitt rykte måste man ha en tydlig plan kring vad man ska göra med de miljontals kunder världen runt som har valt att investera i en Windowsmobil.

För att rädda sitt anseende borde man erbjuda ett generöst utbytesprogram för de som vill byta och samtidigt lova de som stannar kvar att systemet ska uppdateras under många år.

Och framför allt borde Microsoft se till att fortsätta utveckla sina egna tjänster för Windowsmobiler. Tjänster som Linkedin.