Knappen Caps Lock på ditt tangentbord är en kvarleva från skrivmaskinerna och härstammar från 1800-talet. Om du inte har väldigt specifika behov är den förmodligen inte särskilt användbar – tvärtom kan den ställa till med en massa problem om du kommer åt den oavsiktligt.

Windows har ingen standardinställning för att inaktivera tangenter, så vad som behövs är att koden som tangenten sänder ändras till någonting annat eller någonting som inte existerar för att helt stänga av den. För att göra det manuellt krävs användning av Registereditorn, vilket som vanligt innebär en liten risk.

Läs även: Historien bakom kommandot ctrl + alt + del

Vi visar därför också hur det kan göras med hjälp av ett program. Vår åtgärd ändrar Caps Lock så att den fungerar precis som den vanliga skifttangenten.

1. Registret

Starta Registereditorn genom att klicka på startknappen och skriva regedit. Kör programmet som hittas. Leta dig fram till registernyckeln HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Keyboard Layout.

Caps Lock

2. Binärvärde

Högerklicka i högra panelen och välj att skapa ett nytt binärvärde. Ge det namnet Scancode Map. Dubbelklicka på värdet och skriv in data, exakt som det ser ut på bilden. Stäng med OK och starta om.

Caps Lock

3. Med program

Ladda ned och kör Sharpkeys här. Klicka på Add. Välj Special: Caps Lock i vänstra kolumnen och Special: Left Shift i den högra. Klicka på OK.

Caps Lock

4. Verkställ

Du kan ändra fler tangenter på samma sätt om du vill. För att stänga av en tangent helt finns valet Turn Key Off i högra kolumnen. När du är färdig, klicka på Write to Registry och starta sedan om.

Caps Lock