Om det hemska inträffar och du någon gång drabbas av inbrott eller – ännu värre – brand, vill du nog gärna ha en inventering av alla dina saker, så att ditt försäkringsbolag kan ge dig en rättvis kompensation för det du förlorat.

Det totala värdet på dina inventarier och ägodelar är ofta mycket högre än du kanske kan föreställa dig – bara dina kläder har sammanlagt kostat dig en mindre förmögenhet. Ju bättre dokumentation du har, desto lättare är det att övertyga försäkringsbolaget om prylarnas rätta värde.

Läs även: Bästa uppkopplade övervakningskamera

Därför är det viktigt att med en inventering, där du också kan dokumentera modellnummer, serienummer, varumärken, kvantitet, kvitton med mera. Ju mer information du kan samla om ett objekt, desto bättre kommer din ersättning antagligen att bli.

Det kan förstås vara en jobbig process att fixa detta, men om skadan inträffar kommer du nog inte att ångra dig. I sin enklaste form kan du klara dig med en vanlig kamera eller din telefon. Ännu bättre blir det med en särskild app.
Naturligtvis ska du spara allting någonstans i molnet, skyddat från brand och stöld.

1. Filma

En metod är att gå runt i huset och filma allting. Zooma in på varumärken och serienummer och gärna även kvitton om du har. Öppna garderober och lådor, visa den antika servisen och komplettera allt genom att berätta till.

Inventering

2. Fotografera

Nackdelen med filmmetoden är att det kan vara svårt att hitta enskilda prylar. En variant är att i stället ta stillbilder, men ändå se till att få med all information enligt föregående steg. Bilderna kan sedan namnges och sorteras för enkel åtkomst.

Inventering

3. App

Vi visar appen Encircle, som finns för både Android och IOS. Efter installation, skapa en inloggning och välj sedan For Homeowners, Inventory och Let’s get started. Välj Add property och lägg till din bostad.

Inventering

4. Lägg till

Fortsätt med Add room och lägg till ett rum. Ta några bilder. Använd Add item för att lägga till enstaka prylar. Lägg till beskrivningar och serienummer, kvitto och pris. Fortsätt med fler rum och fler saker.

Inventering

Läs även: Bästa smarta lås för hemmet