Har din skärm hamnat upp och ned, eller kanske på sidan? Det kan råka hända om du av misstag trycker en tangentkombination, och vet du inte vad du tryckte på kan det vara knepigt att komma tillbaka – särskilt om du måste läsa allting stående på huvudet…

Att funktionen alls existerar beror på att det finns många tillfällen där det är användbart. För att arbeta med dokument är det till exempel bra med en stående bildskärm i stället för en liggande, eftersom formatet då passar bättre och det ryms mer information. Det kan också finnas sammanhang där en skärm behöver monteras upp och ned, till exempel i ett tak.

Om du inte har stött på problemet än, kan det ändå vara användbart att känna till var inställningarna finns. Och dessutom kan du ju alltid använda knepet för att retas med dina vänner… Så här går det till i Windows 10.

1. Klicka på Startknappen.
2. Klicka på Inställningar.
3. Klicka på System.
4. Klicka på Visningsalternativ.
5. Rulla ned till Orientering.
6. Nu kan du välja hur skärmbilden ska visas – liggande, stående, liggande (vänd) eller stående (vänd).

Kortkommando

Det finns även ett ännu enklare kortkommando för att vrida skärmen i alla riktningar. Håll bara in Ctrl + Alt och tryck på någon av piltangenterna beroende på vilket håll du vill rotera skärmen.

Skärm
Med enkla inställningar kan du vända skärmbilden upp och ned, eller på sidan.