Mobilkamerans genombrott har fått oss att ta fler bilder än någonsin, och tack vare inbyggda appar går det snabbt att förbättra kvaliteten.

Problemet med mobilens fotoappar är att de har få avancerade funktioner. För avancerad bildbehandling är datorn fortfarande ett bättre redskap, inte minst tack vare den betydligt större skärmen.

Det mest använda bildbehandlingsprogrammet är svindyra Photoshop, som kostar knappt 1 500 kronor per år att använda. Budgetvarianten Photoshop Elements, med ett pris på under tusenlappen, är mer överkomlig, men det finns även ett gratisalternativ som heter Paintnet.

Missa inte! Redigera bilderna bättre: Här är 10 kompetenta gratisprogram

Bättre än Paint

Paintnet utvecklades ursprungligen som ett alternativ till Microsoftprogrammet Paint, men även om grundtanken är densamma så bjuder Paintnet på betydligt fler funktioner.

Du kan både använda det för att göra illustrationer och för att redigera digitalbilder. Det går att lägga till text och geometriska figurer, och du får proffsverktyg som trollspöet (för att markera ett område med samma färg) och klonstämpeln (för att kopiera personer och föremål inom en bild).

I likhet med proffsprogram som Photoshop arbetar Paintnet med lager. Dessa fungerar ungefär som genomskinliga plastfilmer som du lägger över din bild. Poängen med lager är att du kan testa dig fram, och om något går fel är det bara att slänga det – utan att originalbilden eller andra lager påverkas. Det här är en stor fördel eftersom bildbehandling kan vara rätt komplicerat innan man lärt sig alla verktyg.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning