1. Hur hämtar jag programmet…

Surfa till www.getpaint.net och klicka på Download i toppmenyn. Under rubriken Download klickar du på knappen Download Now och väljer sedan paint.net under rubriken Free Download Now. Sajten är ganska rörig och det finns annonser som ser ut som nedladdningsknappar. Se med andra ord till att klicka rätt.

Paintnet
Klicka på rätt knapp när du installerar Paintnet.

2. … och hur installerar jag?

Det du hämtar hem är en komprimerad zip-fil som du måste packa upp genom att högerklicka och välja Extrahera alla, Extrahera. Nu skapas en paint.net-mapp med en installationsfil. Dubbelklicka på den, godkänn eventuella varningar och se till att det står svenska som språk. Om du inte vill göra några ändringar väljer du Snabb och bekräftar med Nästa ett par gånger. (Skärmdumpen nedan visar en tidigare version, men installationen är densamma i dag)

Paintnet
Paintnet finns på många språk – se till att välja svenska.

3. Måste jag uppdatera?

Varje gång du startar Paint söker programmet efter uppdateringar. Känns det onödigt kan du trycka på Inställningar, Uppdateringar och avbocka krysset. Nu får du manuellt söka efter uppdateringar med Kontrollera nu.

Paintnet
Du väljer själv om Paintnet ska uppdateras automatiskt eller inte.

4. Hur snabbjusterar jag bilden?

Vill du använda Paintnet för att snabbt göra dina bilder bättre? Det här gör du genom att klicka på Justeringar i rullgardinsmenyn. Välj Autonivåer eller gå in och justera manuellt.
För att beskära en bild markerar du den mer markeringsverktyget och väljer Bild, Beskär efter markering.

Paintnet
Justera bilden med hjälp av olika genvägar.

5. Hur får jag hjälp?

Som du ser är Paintnet ett komplext program. Eftersom det är gratis får du ingen support, och vi på PC för Allas redaktion kan tyvärr inte hjälpa dig. Du hittar dock en rad guider, filmer och diskussioner på Paintnets forum under adressen forums.getpaint.net.

Paintnet
På Paintnets forum finns det bland annat nybörjarguider – dock bara på engelska.