Smarta telefoner blir allt tåligare, även de som inte kategoriseras som extra hållbara. Tillverkarna bygger in dem i starka ramar, skyddar skärmen med så kallat Gorillaglas och gör dem vattensäkra.

Ändå kan olyckan förstås vara framme och telefonen halka ur fickan ned i asfalten – den vanligaste åtgärden hos telefonreparatörerna är att byta en spräckt skärm. Andra saker kan också gå sönder utan att det behöver handla om en olyckshändelse. Ett gammalt batteri kan bli trött och inte hålla laddningen, kameran eller gps:en kan sluta att fungera, och så vidare.
Att köpa en ny telefon varje gång något händer är inte alltid ekonomiskt hållbart och dessutom inte bra för miljön. Att i stället lämna in luren för reparation kan bli en dyr historia om det inte finns garanti eller försäkring som täcker skadan.

Ett skärmbyte kan kosta allt från 1 500 till över 3 000 kronor och ett batteribyte mellan 500 och 1 500 kronor. Detta gäller de vanligaste telefonerna – till exempel Iphone, Samsung, Sony, Huawei och LG. Har du en mer udda telefon är det inte ens säkert att någon firma kan eller vill åtgärda den.

Många fördelar

Är du lite händig och har en viss vana vid elektronik kanske du i stället ska fundera på att reparera telefonen själv. Det har flera fördelar, om du lyckas:

  • Du sparar pengar.
  • Du skonar miljön.
  • Du lär dig något.
  • Du kommer att känna en inre tillfredsställelse.

Du bör inte ge dig på detta om du känner dig det minsta osäker, framför allt inte om det handlar om en värdefull telefon som du vill fortsätta att använda. Observera också att en eventuell kvarvarande garanti förstås inte längre gäller.

Men om luren i stället för reparation kommer att hamna i återvinningen eller bli liggande i en låda kan det kanske vara värt att offra några hundralappar på att försöka få den i användbart skick igen.

Tänk på att alla telefoner är olika. Vi kan inte visa exakt hur det går till för alla modeller, utan bara en enda. Men principen är densamma och vår skola kan säkert hjälpa dig på traven och ge dig en idé om projektet är värt att ge sig på.

Du kan också söka på internet efter instruktioner som gäller för just din telefon – det finns mycket att tillgå, till exempel i form av instruktionsfilmer på Youtube.


Det här behöver du

  • En trasig telefon.
  • Utbytesdel(ar).
  • Gärna en verktygssats för mobiltelefoner, förstoringsglas och en pincett.

Så skaffar du reservdelar

Att hitta rätt del för att byta ut den trasiga är en viktig del av reparationen.
Om du är osäker kan det vara lämpligt att först försöka öppna telefonen (se vår guide) för att se om du kommer åt det som är trasigt. Men sedan behövs reservdelar för att komma vidare.

Om det ska bli någon ekonomi i projektet gäller det förstås att hitta delarna så billigt som möjligt. Det innebär så gott som alltid att beställa dem från Kina eller på Ebay, vilket också ofta innebär att de kommer från Kina.
Aliexpress är en samlingssida för en mängd olika kinesiska försäljare av allt mellan himmel och jord. Sök efter din produkt och leta noga igenom sökträffarna. Priserna kan variera oerhört för samma grej och i många fall ingår fri frakt, vilket är värt en hel del.

Jämför de olika säljarnas specifikationer och kontrollera noga att det verkligen är den pryl du behöver. Du kan också få god hjälp med detta av Google. När du hittat det du söker är det bara att beställa och betala med ditt kort. Betalningen är säker och artikelförfattaren har aldrig haft några problem efter åtskilliga beställningar från kinesiska leverantörer.
Sedan är det bara att vänta tre veckor, så kommer ett prydligt paket med posten och du kan gå vidare med projektet.

Aliexpress
Att handla direkt från Kina är ett billigt sätt att få tag på både reservdelar och allt möjligt annat.