Vår projekttelefon är en Asus Padfone som trillat ned på en trottoar med ena hörnet före. En mängd sprickor utgick från skärmhörnet och gjorde telefonen oanvändbar.

Den fungerade fortfarande förträffligt, men pekskärmen gick inte att använda utan en ansluten mus, vilket självklart gjorde telefonen tämligen värdelös. Så här gjorde vi för att reparera den.

Grundtanken är densamma för andra modeller, och även för de flesta surfplattor.

1. Beställ skärm

Vi beställde en ny skärm, som totalt kostade ungefär 450 kronor, och köpte dessutom ett verktygspaket för mobiler för 200 kronor på Kjell & Company. Ett sådant innehåller bland annat bändverktyg, mejsel och tolv olika skruvbits i små storlekar.

Kjell & Co

2. Börja öppna

Att öppna en telefon är ett svårt jobb och det är ingenting för dig med ”feta fingrar”. Du bör ordna en bra arbetsplats med en vit duk eller vitt papper på för att se alla smådelar och dessutom ha en vit skål eller bricka tillhands för att placera sagda delar i. Fotografera gärna under processen som minneshjälp när allt ska sättas ihop igen. Börja med att stänga av telefonen helt. Ta sedan ur allt som går att ta ur – sim-kort, simkortssläde och minneskort.

De flesta moderna telefoner har inga synliga skruvar som underlättar isärtagning. I stället är allting ihopklämt och hålls på plats med en plastlist eller små hakar, så det hela måste bändas isär. Använd något av bändverktygen i verktygssatsen eller ett vanligt plastkort (förstör inte bankkorten – använd någon butiks bonuskort) och tryck försiktigt in det under skärmkanten.

Kort

Det finns dock även telefoner som faktiskt har skruvar, exempelvis Iphone. Observera att det också finns de som är limmade. Då krävs uppvärmning och det bör du kanske inte ge dig på själv, men det kan enligt uppgift göras med en hårtork.

3. Bänd loss

Tryck in verktyget under skärmkanten och dra det sedan hela vägen runt för att bända loss skärmen från baksidan. Det kan krävas en del våld, men var oändligt försiktig så att du inte skadar eventuella kablar och anslutningar eller någonting annat invändigt.
Det här är den svåraste delen av arbetet (på bilden är skärmen lös från underredet och kan lyftas av).

Smartphone

4. Lyft upp

Lyft isär de två delarna och lossa eventuell skärmfolie.

Smartphone

5. Lossa skruvarna

Lossa alla skruvar som håller kretskortet på plats. Om de är olika, notera var de satt. Håll reda på dem – de är små!

6. Kolla kretskortet

Bänd försiktigt upp kretskortet en liten bit och kontrollera vad som håller det kvar. Det finns tunna flatkablar från batteriet, från knapparna på sidan och kanske från andra ställen. Dessa sitter i någon sorts kontakt på kretskortet, ibland instuckna, ibland fastklämda.
På vår telefon fanns tre sådana anslutningar av olika sorter (på bilden visas en klämkontakt, där det vita blecket ska vikas upp för att kabeln ska släppa). Pilla försiktigt loss dem (använd pincett vid behov) tills kretskortet är löst och kan lyftas bort.

Smartphone

7. Lossa batteriet

Bänd loss batteriet, som förmodligen är fastlimmat/fasttejpat. Var försiktig, det är mjukt och får inte böjas. Använd plastkortet. Var det batteribyte som var målet är det nu bara att sätta dit det nya och påbörja hopmonteringen.


8. Byt skärm

Om avsikten med övningen var att byta skärmen är det nu dags att lägga den gamla åt sidan och börja sätta prylarna på plats igen på den nya. På bilden syns den nya skärmen till vänster och den gamla till höger.

Smartphone

9. Montera i omvänd ordning

Återmonteringen görs i princip i omvänd ordning. Lägg kretskortet på plats och sätt tillbaka kontakterna. Det kan vara riktigt pilligt, men var noggrann. Använd gärna förstoringsglas, så att du ser att de sitter rätt.


10. Skruva tillbaka

Dra bort de självhäftande remsorna och lägg batteriet på plats. Fäst batterikontakten. Sätt tillbaka alla skruvar och placera skärmfolien på plats.

Smartphone

11. Testa luren

Nu är det läge att prova att telefonen fungerar. Du vill inte behöva bryta isär den igen för att du upptäckt att någonting inte fungerar på grund av att du varit slarvig med någon kontakt.
Prova alla funktioner och alla knappar så långt det går utan att vidröra kretskort eller komponenter. Stäng därefter av telefonen igen.

12. Klart slut

Foga ihop de två delarna och tryck samman dem. Gå varvet runt kanten med ett jämnt tryck och se till att allting knäpper fast ordentligt. Prova telefonen igen. Ta bort skyddsfilmen från skärmen. Om allt fungerar har du nu en en hel telefon för en billig peng!

Smartphone

Byt andra komponenter

Det finns fler saker i en telefon som kan gå sönder, även om det är mindre vanligt. Men det förekommer att gps-enheten, högtalaren, mikrofonen, vibratorn eller kameran lägger av, eller att hörlurskontakten blir utsliten och inte fungerar som den ska, vilket också kan hända med laddningskontakten.

När telefonen väl är öppnad går i många fall även dessa att byta ut. Till exempel sitter kamerorna ofta enkelt fästa och anslutna med en kontakt till moderkortet. Det är dock inte alltid lika enkelt – ibland kan du behöva löda. Ska du experimentera med detta måste du vara extra försiktig och använda en elektroniklödkolv med mycket fin spets.

Smartphone
Det finns många andra delar i en telefon som kan bytas till ett lågt pris, till exempel kameran.