Kim Dotcom, den talrike grundaren av fildelningssidan Megaupload, meddelar att han just nu jobbar på en ny fildelningstjänst som först kallades för Megaupload 2, men nu har bytt namn till K.im. Enligt Kim själv kommer tjänsten att revolutionera upphovsrätten, rapporterar Torrentfreak.

Missa inte: Telia ska lämna ut personuppgifter på fildelare 

K.im hanterar inga filer själva utan låter användare ladda upp innehåll och sprida det över andra tjänster som Dropbox, Google, Reddit, Stroj såväl som torrentsidor.

Uppladdaren sätter sedan ett pris på vad varje nedladdning ska kosta och vill någon ha en kopia så måste de låsa upp den genom K.ims app eller webbläsartillägg när de väl betalat för sig.

Parat med kryptovalutan Bitcache är K.im alltså tänkt som en betallösning, med mikropriser som ska låta skapare ta betalt för allt som laddas upp. Varje nedladning är sedan kopplad till en Bitcoin-överföring vilket gör att filerna blir som egna butiker.

Läs också: Föräldrar måste identifiera sina fildelande barn enligt ny dom

Till Torrentfreak säger Kim Dotcom att han ser tjänsten som en revolution för upphovsrätten som alla kan vinna på oavsett om de är självständiga skapare, rättighetsägare eller människor som laddar upp saker på nätet.

 Jag jobbar för båda sidor. För upphovsrättsägarana och för människor som vill betala för innehåll men har blivit geo-blockerade och tvingas ladda ner saker gratis", säger Kim Dotcom till Torrentfreak.

Att det finns en överhängande risk för att pirater laddar upp material de inte har rättigheter till och sedan tjänar pengar på detta säger han sig också ha en lösning på. Kim Dotcom menar då att upphovsrättsägare har rätten att "claima" en fil som laddats upp varpå de får rätten till filen och inkomsterna kopplade till den. Detta samtidigt som den laddade upp filen förblir anonym.

I dagsläget väntas K.im lanseras någon under andra halvan av 2018.

Åsikt: Därför måste streamingjättarna tänka om - och sluta vara så usla