Efter att ha etablerat sig bland flaggsskeppsmobiler och även släppt en Windows-surfplatta förra året var det i våras dags för Huawei att ta sig an ytterligare en marknad; bärbara pc. Nu har den första av de modeller de presenterade då dykt upp i Sverige, en slimmad och lyxig 13-tummare kallad Matebook X.

Det är helt uppenbart en konkurrent till datorer som HP Spectre, Asus Zenbook 3 och Apple Macbook. Den är inte lika galet lätt som Macbook och Zenbook 3, men har en lite större skärm och behändigare format. Vinkten ligger på precis över ett kilo, och uppgiven tjocklek är 12,5 millimeter, men den reser sig som vanligt lite mer över bordet tack vare gummifötter på undersidan.

Matebook X
Grå dator med lite mörkare grå logga. Det är sparsamt med designdetaljer, utan stilen är väldigt diskret.

Stiligt men anonymt yttre

Chassit är rejält slimmat och byggt i solitt aluminium med lätt rundade kanter och hörn, och inga designdetaljer som sticker ut. Den känns ärligt talat både försiktig och anonym.

På sidan hittar vi 3,5-millimetersuttag och två usb typ c-kontakter. Det är allt. En av dem ansluter du laddare till, och det går inte som med vissa datorer att ladda batteriet via valfri port. Huawei slänger också med en adapter för vanlig traditionell usb, hdmi och vga-port samt en extra usb c. Kortläsare saknas dock helt.

Surface-formatet på skärm

Matebook X är alltså officiellt en 13-tummare, även om skärmen har 3:2-format istället för 16:9. Tillsammans med smala skärmkanter, bara 4,4 millimeter på kortsidorna, gör det att den upplevs mer som en 12-tummare i formatet. Skärmen är en ips-panel med 1440p-upplösning vilket innebär 2160 pixlar på bredden med 3:2-formatet. Ljusstyrkan är inte särskilt hög och kan ibland ställa till med reflexer, speciellt eftersom skärmytan är täckt av Gorilla Glass. Däremot gillar vi att vi får bra kontraster och djup svärta. Här hittar vi också bra färgrymd, skärmen ska matcha 100 procent srgb.

Matebook X
Bildskärmen har hög upplösning, fina färger, och bra kontrast, men lite beskedlig maximal ljusstyrka. 

Tangentbordet har överraskande bra proportioner trots att det har liten yta att jobba på. Här utnyttjar Huawei verkligen nästan hela datorns bredd. Funktionstangenter och piltangenter är lite hopträngda, annars är det utmärkt att skriva på, med bra svikt och skrivkänsla. Knapparna är bakbelysta, men det finns bara ett ljusläge och det är rätt så svagt. Musplattan är en generöst tilltagen matt yta med god kontroll.

På strömknappen strax ovanför tangentbordet sitter också en fingeravtrycksläsare inbyggd.

Huawei MateBook X i5 8GB 256GB

Bästa pris just nu: 13995 kr