Knäpptyst och kraftfull

Matebook X finns i Core i5- och Core i7-modell, och vi testar den med Core i5. Den presterar precis som vi förväntar oss att en bra dator i ultrabook-klass ska och håller på den punkten jämna steg med konkurrenterna. Här får vi 8 GB ram-minne, och en 256 GB ssd-disk som presterar bra men inte i klass med senaste generationen av pcie-anslutna ssd:er.

Extra intressant är att Mateboook X är helt fläktlös, något som tydligen går att göra med smart värmeavledning och de mer strömsnåla Kaby Lake-processorerna. Vi har tidigare sett det i Acers Windowsplattor Switch Alpha och Switch 5, men de har sluten vätskebaserad kylningsloop, här är det helt passiv kylning istället.

Matebook X
Matebook X har inte direkt ett överflöde av portar. Två stycken usb 3 typ c (den andra på motsatta sidan) och ett headsetuttag är vad som erbjuds. Men du får med en adapterdongel för extra usb och extern skärm. 

Matebook X ska enligt Huawei använda sig av avancerat värmeavledande material som bland annat används inom rymdindustrin. Oavsett vad så verkar det fungera. Processorn blir inte onödigt varm när den hårdkörs. Det blir dock lite obekvämt varmt på undersidan av datorn, vilket kan vara irriterande om du vill jobba med datorn i knäet.

Bra ljud och kamera

En sak som överraskar positivt är inbyggda högtalarna i Matebook X. De är riktigt kraftfulla och distinkta, med överraskande fylligt mellanregister och bas, och mer stereospridning än de borde kunna mäkta med. Det kan ha med datorns Dolby Atmos-stöd att göra, men det är svårt att säga. Atmos är ett system främst för 3d-spridning av ljud, och riktigt så bra är inte högtalarna här att de klarar av sådant. Med rätt högtalare skulle vi tro att upplevelsen med rätt mediakälla kan bli grym. Det finns ett program för Atmos-inställningar och equalizer, men för det mesta tycker vi det låter helt rätt för allt från musik till spel och Skype-samtal

På tal om Skype är webbkameran en enkel 720p-kamera, så liten att den knappt syns ovanför skärmen, men den gör ett förvånansvärt bra jobb med bra ljus- och färghantering. Den inbyggda mikrofonen (som vi aldrig lyckas lura ut exakt var den sitter), gör också ett bra jobb.

Matebook X
Strömknappen är också fingeravtrycksläsare, för ett till exempel kunna logga in med Windows Hello.

Windows och inget nonsens

Matebook X är en Signature Edition-dator, och kommer därmed med Windows 10 Home installerat. Det innebär att den är helt fri från tredjepartsprogram, förutom en del småsaker som Microsoft själva irriterande nog slänger med. Vi får med ett service-, underhålls- och backuppprogram från Huawei, samt en 30 dagars prova på-installation av Office 365. Och förutom kontrollprogrammet för Dolby Atmos är det allt vi kan hitta.

Huawei MateBook X i5 8GB 256GB

Bästa pris just nu: 13995 kr