Pdf (portable document format) är en smidig standardlösning för broschyrer, blanketter, tidningar och andra digitala dokument.

Att läsa pdf-filer är lätt i webbläsaren eller gratisprogram som Adobe Acrobat Reader. Vill du däremot redigera dem kostar det fullständiga Acrobat-programmet över 4 000 kronor.

Nyligen lanserade dock tyska Softmaker utmanaren Flexipdf Basic, som låter dig redigera pdf-filer gratis. Du kan exempelvis radera sidor, vilket är bra om en fil innehåller en massa onödigt. Det går också att flytta sidor och lägga till nya från andra pdf-filer.

Andra smarta finesser är att du kan skriva kommentarer och fylla i interaktiva formulär. Du kan också skapa egna pdf-filer från valfritt program. Behöver du göra mer avancerade saker som att lägga till text och bilder är du däremot hänvisad till en betalversion för cirka 570 kronor.

Känns det onödigt att installera ett program för att redigera pdf-filer kan du använda Pdfescape, som är en webbaserad lösning. Du gör alltså enkel redigering direkt i webbläsaren utan kostnad.

Ladda ned Flexipdf här
Börja använda Pdfescape