Det finns mycket pengar att spara på att köpa begagnat, och det är betydligt bättre för miljön. Dessutom kan man ofta hitta betydligt roligare saker på loppisar och second hand-butiker än man gör i vanliga affärer.

Numera finns det förstås gott om digitala alternativ för dig som vill handla begagnat.

Second hand

Ny sajt för att köpa begagnat

Coronarestriktionerna har skapat problem för landets second hand-butiker – men nu får de hjälp av den nya handelsplatsen Återvinn Mera. Tanken är att du ska leta, handla och betala online, men att du går till själva butiken för att hämta ditt köp.


Second hand

Tusentals prylar – som gör nytta

Erikshjälpen är en av de välgörenhetsorganisationer som har kommit längst med sin digitala försäljning. Via sajten Secondhand.se går det att hitta tusentals begagnade varor. De levereras hem till dig för 49 kronor – eller utan kostnad vid stora köp.


Second hand

Välgörande auktioner

Frälsningsarméns second hand-butik Myrorna har ett annorlunda upplägg. De har en egen ”butik” på auktionstjänsten Tradera och du handlar genom att lägga ett bud. I skrivande stund finns cirka 1 500 varor, vilket är betydligt mer än hos Röda Korset och Stadsmissionen, som också har egna butiker på Tradera.
Second hand

Köp kändisarnas kläder

På Usedby kan alla sälja begagnade kläder, men det som sticker ut är kändisarnas försäljning. Alex Schulman, Alexandra Pascalidou, Therese Alshammar och många andra använder tjänsten för att sälja saker från sina privata garderober.
I många fall går överskottet till välgörenhet tack vare ett samarbete med Stockholms Stadsmission.Second hand

Loppmarknad i mobilen

Citiboard beskriver sig som Sveriges största loppis i mobilen. Här kan alla köpa och sälja begagnat, och fördelen jämfört med marknadsledande Blocket är att det är gratis att annonsera hos Cityboard.
I skrivande stund finns över 180 000 annonser.


Mer än privata annonser

Ingen kan väl ha missat att privatpersoner säljer begagnade prylar på Blocket, men du hittar även ”riktiga” butiker här. Gör bara din sökning som vanligt men välj Företag i stället för Alla så väljer du bort privatannonser.


Fynda på Facebook

De senaste åren har Facebook Marketplace seglat upp som en av de viktigaste köp och sälj-tjänsterna. En poäng med att handla här är förstås att du kan se säljarens Facebook-profil, vilket kan hjälpa dig att avgöra om hen känns seriös eller inte. Du kan förstås också se om ni har gemensamma kontakter.Shpock

Köp i mobilen med populära Shpock

En populär köp- och säljapp heter Shpock och det som framför allt lockar är att tjänsten är gratis, både för säljaren och köparen. Den är också snabb att använda. Tack vare mobilens platsfunktion ser köparen direkt vilka objekt som finns i närheten, och tack vare kameran blir det lätt för säljaren att skapa en annons.


Tradera

Auktion på nätet

Tradera är förstås inte bara en marknadsplats för organisationer som Myrorna. Det är förstås huvudsakligen en fristående auktionssajt. Du som tycker att det är svårt att sätta ett pris på sina begagnade prylar kan använda Tradera. Det är en nätauktion där köparnas intresse avgör priset. Tradera är stor på webben, men finns också som app.


Reshopper

Bara för barn

Barn (och föräldrar) kan tjäna stora pengar på att köpa och sälja begagnat. Reshopper, som har specialiserat sig på barnfamiljer, är en av Danmarks största appar. Den finns sedan en tid även i Sverige.


Sellpy

Låt någon annan sälja

Om du inte själv orkar sälja gamla prylar kan Sellpy göra jobbet. Du beställer en leveranspåse och skickar in dina prylar. Sellpy fotograferar prylen, lägger ut annonsen, och i efterhand delar ni på vinsten.