Små och lätta. Det här har varit de senaste årens trend när det gäller bärbara datorer. För alla som vill kunna bära med sig sin pc har den nya generationens kompakta modeller varit en välsignelse.

Nackdelen är dock att bildskärmarna också har blivit mindre, framför allt jämfört med den externa skärmen på gamla tiders stationära datorer. Det här kan förstås ställa till med problem. Man behöver inte ha särskilt allvarliga synproblem för att allt ska bli lite svårläst.

Förklaringen ligger både i skärmens storlek och upplösning. På en högupplöst skärm riskerar all text att bli irriterande liten.

I stället för glasögon

En lösning kan förstås vara att skaffa så kallade terminalglasögon. De är anpassade för dig som sitter mycket framför datorn, och du skaffar dem hos en vanlig optiker. Men alla behöver förstås inte skaffa glasögon. Det kan räcka med att ändra datorns inställningar.

Som standard är Windowsdatorer inställda för en medelanvändare, och det passar inte alla. Nu kan du lyckligtvis ändra dem själv. Du kan både ändra kontrast, alltså se till att välja färger som gör skärmen lättare att läsa. Det går även att justera textens storlek. Genom att göra detta ändras all text på din dator, till exempel i menyer och dialogrutor.

Tänk också på att många program har egna möjligheter att förstora texten. I Word och andra Office-program kan du välja Visa, Zooma för att ändra visningsstorleken. I webbläsare som Windows Edge och Google Chrome gör du det genom att klicka på inställningsknappen till höger och välja Zooma. Det här är en smidig lösning för tillfälliga problem.