FRÅGA. Jag använder fortfarande Windows 7 och Outlook 2010 på min dator! Hur länge kan eller bör man göra det?
Erling

SVAR. Alla Microsoft-produkter har en så kallad livscykel. Den avgör hur länge du på ett säkert sätt kan använda produkten.

Både Windows 7 och Outlook 2010 har sedan länge slutat säljas, men det betyder inte att alla automatiskt måste sluta använda programmet. Det intressanta är i stället när supporten försvinner, och detta sker i två steg:

Först försvinner något som kallas för mainstream-support. Det betyder att Microsoft inte längre tar fram nya funktioner eller fixar buggar i systemet. Däremot släpper man säkerhetsuppdateringarna, vilket förstås är viktigare. Microsofts mainstream-support försvann 2015 för både Windows 7 och Outlook 2010.

Läs även: Allt du behöver veta om Windows 10

Nästa steg är att Utökade support försvinner. Då tar Microsoft inte längre fram några säkerhetsuppdateringar, och det här ska ske i januari 2020 för Windows 7 och i juli samma år för Outlook 2010.

Fram till 2020 kan du med andra ord använda Windows 7 och Outlook 2010 utan några allvarliga säkerhetsproblem. Därefter riskerar du att utsätta både dig själv och andra för större risker.

Lifcycle
Vill du få reda på hur lång livslängd ett Microsoftprogram har kan du kolla på företagets Lifecycle-sajt.

Störst säkerhet uppnår man alltid genom att köra de senaste versionerna av alla program, men sist och slutligen är det här en avvägning som var och en av oss själva måste göra. Det är ungefär som med cykelhjälm, säkerhetsdörrar och timern för kaffebryggaren. Vi avgör hela tiden hur stora risker vi vill utsätta oss för.

Du kan läsa mer om Microsofts livscykler på den här sajten.
Martin Appel, PC för Alla

Microsoft Windows 10 Home Sve Pris vid test: 1090 kr.

Bästa pris just nu: 1251 kr