Med hjälp av Chromecast kan du enkelt strömma ljud och video från din mobiltelefon, pekplatta eller dator till din tv-apparat. Men visst vore det skönt att ha en speciell fjärrkontroll till enheten? Har du en gammal mobiltelefon liggande som du inte använder kan du lyckligtvis göra om denna till en dedikerad fjärrkontroll för Chromecast.

HTC One
Foto: Jared Newman

I vårt fall utgår vi från en HTC One, vilket är ett bra val eftersom den har en inbyggd ir-sändare som kan användas för att ändra volymen eller stänga av tv-apparaten. Om din mobiltelefon är äldre än fyra år kan det hända att ir-sändaren saknas, så vi rekommenderar att du väljer en modell från 2013 eller senare.

Bortsett från ir-sändare är knepet med att skapa en riktigt bra fjärrkontroll att ta bort alla onödiga appar, tjänster och processer som påverkar batteritiden negativt. Vi tar det hela steg för steg för säkerhets skull.

Steg 1: Ta bort eller inaktivera onödiga appar

Börja med att ta bort alla appar som inte är relaterade till video, musik och bilder och som inte stöder Chromecast. Det enklaste sättet är att gå till appmenyn och bläddra igenom listan över alla nedladdade appar och sedan radera allt som inte har med media att göra.

Radera appar

Vissa medföljande appar går tyvärr inte att avinstallera, men då kan du i stället välja att inaktivera dem. För att detta ska fungera krävs det att du kör Android 4.0 eller högre.

Steg 2: Stäng av synkroniseringen

Eftersom du inte tänker använda mobilen för annat än att styra din Chromecast är det bäst att inaktivera synkroniseringen med Gmail och andra tjänster. Gå till Inställningar och leta reda på alternativet för konton och synkronisering. Här ska du kunna stänga av automatisk synkronisering med tjänster som Gmail, Google Drive och så vidare.

Konton

Steg 3: Inaktivera oönskade anslutningar

Nästa steg är att stänga av gps-funktionen och uppkopplingen mot mobilnätet. Det enklaste sättet att göra detta är att aktivera flygplansläget och sedan slå på wifi igen. Om du tänker använda fjärrkontrollen för att spela musik på högtalare kan du även aktivera bluetooth på nytt, annars kan du med fördel nöja dig med wifi.

En annan sak du bör göra är att välja de avancerade inställningarna för wifi och leta reda på ett alternativ som handlar om att hålla igång wifi även i viloläge. Här ska du ge "aldrig" som svar.

Steg 4: Stäng av skärmlåset

Det är inte särskilt optimalt att behöva fippla med skärmlåset på sin fjärrkontroll, så bege dig till Inställningar -> Låsskärm -> Skärmlåsning och välj ”Ingen” för att bli kvitt låsfunktionen.

Skärmlås

Är du orolig för att någon ska komma åt känslig information på mobilen om skärmlåset försvinner kan du skapa ett nytt Google-konto som inte innehåller dina personuppgifter. Nackdelen med detta förfarande är att du då inte kommer åt innehållet som är knutet till ditt vanliga konto.

Steg 5: Minska ljusstyrkan och använd batterisparläget om det finns

För att maximera batteritiden bör du se till att minska ljusstyrkan på skärmen. 
Många mobiltelefoner erbjuder också ett speciellt batterisparläge som minimerar processoranvändningen och inaktiverar bakgrundsaktiviteter. Se om du kan hitta det under batterisektionen bland inställningarna, för det här gör verkligen stor skillnad i slutändan.

Steg 6: Optimera din hemskärm

Sista steget är att städa upp på hemskärmen så att du hittar rätt bland dina appar. Ett bra tips är att ladda ner Nova Launcher som låter dig anpassa tätheten och avståndet mellan dina appar.

Apparna som du använder oftast bör placeras i dockan, till exempel Netflix eller HBO. Vi väljer även att placera Google Home där, då är det nämligen lätt att bläddra bland videoklippen i dina Chromecast-aktiverade appar, spegla skärmen och hitta andra video-appar.

Hemskärm

Ersätt din vanliga fjärrkontroll med mobilen

Har du en mobiltelefon med inbyggd ir-sändare kan du ladda ner en app som gör att du kan skippa din vanliga fjärrkontroll helt och hållet. Till exempel kan du ladda ner gratisappen Sure från Google Play i detta syfte.

Sure

En lista över vilka Android-modeller som har inbyggd ir-sändare finns på Wikipedia.

Skulle din mobil sakna ir-sändare kan du köpa en sådan separat och sedan ansluta den via mikro-usb.

Skaffa ett större batteri

Om du gjort allt som vi tipsat om ovan bör batteriet i din ”fjärrkontroll” räcka i ungefär en veckas tid. Vill du ha ännu längre batteritid föreslår vi att du köper ett så kallat batteripack från Mophie eller någon annan tillbehörstillverkare.

Batteripack
Foto: Jared Newman

Fungerar det inte lika bra med Iphone?

Har du en gammal Iphone som inte används kan du naturligtvis använda den som fjärrkontroll för Chromecast. De stora skillnaderna är att Apples mobiltelefoner inte har inbyggd ir-sändare och att det inte går att kringgå låsskärmen, i övrigt fungerar det mesta på ett liknande sätt.

Chromecast
Foto: Jared Newman