Uppdatering 17-01-2018: Ny kartläggning av operatörernas pris på Samsung Galaxy A8 och Huawei Mate 10 Lite. Prissänkningar på Iphone 8, Iphone 8 Plus, Samsung Note 8 och XZ1 Compact.

Att välja rätt mobilabonnemang är krångligt, och det är lätt att tappa bort sig bland alla operatörers olika lösningar. I den här artikeln listar vi abonnemangen från operatörerna i Sverige, såväl stora som små, och går igenom vilken lösning som passar dig bäst.

Vill du hellre ha kontantkort? Här hittar du en jämförelse av alla kontantkort

Hur mycket surf behöver jag?

Det är svårt att säga exakt hur mycket surf som går åt till en viss aktivitet då det här varierar beroende på exakt hur materialet ser ut. Generellt kan man säga att 1 GB räcker till 14 timmars musiklyssnande, men det beror såklart på ljudkvaliteten. För filmtittande kan 1 GB surf motsvara alltifrån en timme till 20 minuter beroende på kvaliteten på filmen.

Detsamma gäller med vanligt surfande i webbläsaren på mobilen. Beroende på vilket typ av innehåll som finns på hemsidan drar det olika mycket surfmängd. Sms tar ingen större mängd, mms däremot kan vara dyrt att ladda ner. På många mobiler står det hur stor bildfilen är när du laddar ner den.

Läs även: Stort test - här är bästa mobilen just nu

Är billigast alltid bäst?

Nej, självklart är billigast inte alltid det bästa för dig, det finns alltid mycket mer än pris som spelar in. Har kundtjänsten ett trevlig bemötande till exempel? Och hur ser täckningen ut.

I just den här artikeln har vi enbart kartlagt hur de olika operatörerna prismässigt står sig mot varandra. Om du vill ha bättre koll på hur täckningen ser ut där just du bor bör du alltid rådfråga operatören i fråga, alternativt gå in på Post- och telestyrelsens hemsida.

PTS
Post- och telestyrelsen samlar in information om hur täckningen ser ut runt om i landet och klagomål till de olika operatörerna.

Operatörer med egna nät

Här listar vi priserna på några av abonnemangen från Sveriges största mobiloperatörer. Generellt sett är deras abonnemang lite dyrare än operatörerna som inte har eget nät, men inkluderar även mer, framför allt när det gäller storleken på surfpotten. De har även vanligtvis fler mobiltelefoner att välja mellan.

Observera att samtliga priser är uträknade sedan sist artikeln uppdaterades och att priserna kan variera. Vi utgår enbart från abonnemangskostnaden, priset inkluderar alltså inte en mobiltelefon. Vi har inte tagit hänsyn till tillfälliga erbjudanden, så det är fullt möjligt att du i slutändan får till ett bättre pris än vad som står här nedan.

Telia

I alla abonnemang ingår fri surf på sociala medier. När du tecknar ett nytt abonnemang betalar du alltid en engångsavgift på 250 kronor. Telia har även 50 kronor i ungdomsrabatt för användare mellan 18 och 27 år. Att köpa till 1 GB surf som räcker i en månad kostar 99 kronor.

Läs mer om Telias abonnemang

Mobil Rörlig
Det här är Telias billigaste abonnemang där du betalar för vad du använder. Här ingår 0,2 GB surf och fria sms. Öppningsavgift är 99 öre, därefter tillkommer en kostnad på 99 öre i minuten. Kostar 129 kronor i månaden, exklusive rörliga avgifter.

Mobil Komplett
Välj mellan 1-100 GB surf. Det billigaste abonnemanget kostar 239 kronor, och det dyraste 739 kronor. Fria samtal, sms och mms. Surfen du inte använder sparas till nästa månad.

Mobil Familj
Om du har ett Komplett-abonnemang med minst 20 GB surf i månaden kan du koppla resten av familjen till det. Ni delar då på surfpotten, men eftersom varje anslutande abonnemang bara kostar 149 kronor blir det betydligt billigare än att köpa flera separata abonnemang. Du kan ansluta upp till tre familjemedlemmar på ett huvudabonnemang. Månadskostnaden landar någonstans mellan 439 till 739 kronor i månaden för huvudabonnemanget, plus 149 kronor för varje anslutande familjemedlem.

Tele2

I samtliga abonnemang ingår ett extra datakort, fria samtal, sms och mms i både Sverige och EU/EES. Studenter och medlemmar i Smart senior får 20 procent rabatt. Att köpa till 1 GB kostar 99 kronor och kan användas när som helst.

Läs mer om Tele2:s abonnemang

Fastpris 1-30GB
Tele2 erbjuder mobilabonnemang med 1-30 GB i surfpott som kostar mellan 199 och 349 kronor. I deras rekommenderade alternativ ingår 15 GB, vilket kostar 299 kronor.

Unlimited
Finns det ingen hejd på hur mycket du surfar? Tele2 Unlimited erbjuder obegränsat med surf, varav du kan använda 30GB inom EU. Månadskostnaden är 499 kronor.

Kids
Du som har ett abonnemang hos Tele2 kan lägga till ett Kids-abonnemang till ditt barn. Kostnaderna för detta abonnemang hamnar på samma faktura som förälderns huvudabonnemang. Barnet har dock eget nummer, egen surf och fria samtal och sms. Det är spärrat för vissa köp, betalsamtal, roaming utomlands och köp av extra surf. I abonnemanget ingår mellan 1 och 30 GB surf och kostar mellan 149 och 299 kronor i månaden.

Mobiltelefon

Telenor

Fria samtal, sms och mms. Du kan även använda din surfpott i Thailand, Malaysia och Burma. Engångsavgift på 250 kronor när du startar ett nytt abonnemang, dock slipper du den här avgiften om du beställer ditt abonnemang på nätet. Att köpa till extra surf kostar 89 per GB, och utgår vid nästa fakturaperiod. Ungdomar mellan 18 och 27 år får 50 kronor rabatt i månaden. Är du över 65 år får du 30 kronor rabatt varje månad.

Läs mer om Telenors abonnemang

Telenor frihet 1-60 GB
Abonnemanget Frihet har 1 till 60 GB surf i månaden. Telenors rekommenderade abonnemang innehåller 20 GB och kostar 399 kronor i månaden.

Telenor frihet obegränsat
Obegränsat med surf, varav du kan använda 100 GB i EU, Thailand, Malaysia och Burma. Det kostar dock därefter, hela 749 kronor i månaden.

Telenor frihet familj
Om du redan har ett Telenor-abonnemang med minst 20 GB surf i månaden kan du ansluta en familjemedlem för 149 kronor i månaden. Ni kan fördela surfen mellan er och ringer fritt inom familjen, även internationellt. Som mest kan ni vara sju personer i familjen.
 

3

Att köpa till 1 GB extra surf kostar 99 kronor och potten nollställs i slutet av månaden. En startavgift på 250 kronor tillkommer. Är du över 55 år gammal och är med i Smart senior får du 10 procent rabatt. Ungdomar mellan 18 och 27 år får 50 kronor rabatt i månaden. Även studenter, oavsett ålder, får 50 kronor rabatt i månaden. Om du inte har använt upp hela din surfpott för månaden kan du strömma upp till 70 GB musik utan att det påverkar din surfpott, så länge du surfar på 3:s nät. Med appen 3Skicka surf kan du som 3-kund dela med dig av din surfpott till andra 3-kunder.

Läs mer om 3:s abonnemang

Spotify
Med 3 kan du strömma 70 GB musik helt gratis.

3Pott
En blandning mellan abonnemang och kontantkort. I abonnemanget ingår 0,5 GB surf, samtal kostar 69 öre per minut och sms kostar 69 öre styck. Kostar 99 kronor i månaden. Ring för hela beloppet, sedan tillkommer extra avgifter.

3Fastpris 1-60 GB
3:s abonnemang kommer med 1 till 60 GB och kostar mellan 299 och 579 kronor i månaden. Tre rekommenderar abonnemanget med 15 GB för 399 kronor i månaden. Fria samtal och sms.