Microsoft har sedan lanseringen av Windows 10 fått utstå kritik för hur operativsystemet hanterar sekretessuppgifter. Från hur systemet är designat att knyta dig till Microsofts olika tjänster till hur det loggar din användardata. Men nu hoppas företaget att stilla oron i samband med de nya privatlivsinställningarna som kommer dyka upp i kommande Windows 10 Fall Creators Update.

Missa inte: 20 knep som hjälper dig stoppa spioneriet i Windows 10

Redan i våras introducerade Microsoft med Windows 10 Creators Update enklare sekretessinställningar som gick att ställa in i installationen. Något som nu ska vara tillgängligt redan i setup-fasen av Windows 10 Fall Creators Update. Det kommer då också bli enklare att läsa på hur Microsoft vill hantera din data för saker som platsinformation, taligenkännning, diagnostik, annonser med mera.

Microsoft kommer också se till att de blir lättare att justera hur inställningarna för sekretess sköts för de olika apparna. Tidigare var det endast tredjepartsappar i Windows Store som behövde be om användarnas tillåtelse medan andra appar fick den automatiskt. Detta kommer nu ändras och Windows 10 kommer alltid fråga om det är okej ifall en app får tillgång till din kamera, mikrofon, kontakter, kalender eller liknande. Ungefär som på Ios och Android.

Dessa nya ändringar gäller enbart för Windows 10 Fall Creators Update som kommer släppas 17 oktober. Det kommer dock fortfarande inte gå att helt välja bort att Microsoft har tillgång till vissa delar av din data. Men företaget är åtminstone mer transparant gällande detta.

IDG News