Acer Swift 1 är en av de nya modeller som Acer visade upp i våras och som nu börjar bli tillgängliga i svenska butiker. Det är en slimmad 13-tummare i läckert rosa aluminium. Datorn är 1,5 centimeter tjock, 1,3 kilo tung, och kommer med det mesta vi förväntar oss av en tunn och lätt bärbar pc av klass.

Den är utrustad med hd-webbkamera, bakbelyst tangentbord med kort slaghöjd men riktigt behaglig skrivkänsla, en stor musplatta med multitouchstöd och god kontroll, en ips-skärm med 1080p-upplösning, samt fläktlös kylning. Dessutom har Acer Swift 1 usb typ-c-kontakt, stöd för 802.11-wifi, diskreta men riktigt välljudande högtalare och lång batteritid.

Swift 1
Swift 1 kör med matt aluminium överallt, förutom just i gångjärnsdelen, där det är mattsvart plast.

Snåldator med snyggt yttre

Första intrycket av Acer Swift 1 är att det är en dator i klass med en Asus Zenbook eller en HP Spectre. Men Swift 1 är i själva verket en riktigt budget-pc. Faktum är att det är den billigaste 13-tummare vi sett på ett bra tag. Men Acer har lyckats maskera den låga prislappen väldigt väl. Det enda som omedelbart upplevs som budget med den är dess prestanda. Det här är inte någon Core i7 eller i5-dator, inte ens en Core m.

Swift 1
Skärmen är lite för ljussvag för jobb i kraftigt utomhusljus, men panelen är i full hd och har utmärkta betraktningsvinklar. 

Prestanda endast för det grundläggande

Här sitter istället en ett år gammal Pentium-processor ur den nästan bortglömda familjen Apollo Lake. Den har fyra processorkärnor med relativt låg klockfrekvens. Processorn åtföljs av en äldre Intel-grafikkrets, fyra gigabyte minne och 128 gigabyte ssd av emmc-typ. Det finns också en version med 64 gigabyte som är ytterligare några hundralappar billigare. Den ser dock inte ut att finnas i samma läckra färg, utan enbart i silvergrått.

Det betyder inte att Swift 1 är hjälplöst långsam. Vanligt surfande, Office-arbetande, mediauppspelning och liknande uppgifter klarar den fint. Enstaka tyngre dokument eller innehållsrika webbsidor kan innebära att det bli tungt att scrolla. Vd ett tillfälle när antivirusprogrammet (förinstallerad 30 dagars prova på-version från Norton) drar igång en systemscanning går även Windowsgränssnittet långsamt.

Swift 1
Det är gott om usb-portar, inklusive en usb 3.1 typ c.
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning