Tidigare i år satt Nader Golkar i soffan med sin laptop av modell HP Elitebook G3 i knät. Plötsligt hörde han ett knaster, varpå datorn stängde av sig själv. Vid närmare inspektion var laddaren kokhet och hade dessutom lämnat ett märke på ena soffdynan. Efter samtal med HP-supporten blev han erbjuden en ny laddare, men då han själv misstänkte att datorns skador var mer omfattande än så önskade han en ny dator samt ersättning för soffdynan.

Läs också: Skydda routern – knepen som gör ditt nätverk säkrare

Nader blev erbjuden en likvärdig dator mot att den defekta skickades till HP:s laboratorium i USA för felsökning. Han skickade även in korrespondensen mellan honom och möbelföretaget angående ersättningsdyna för soffan, där kostnaden fastslogs till 1 800 kronor. Efter några månader kom svaret den 18 augusti – HP skulle inte ersätta Nader för den förstörda dynan. I ett mejl som PC för Alla fått ta del av skriver HP: "Rekommendationen är att ej ha dator och adapter i soffa då de alltid avger värme".

Läs också: Nest säkrar det smarta hemmet – tre nya smarta produkter ska hålla tjuvarna borta

– Jag tolkade det som att jag fick skylla mig själv. Men min spontana reaktion var att en bärbar dator ska kunna användas överallt.

När PC för Alla kontaktar HP får vi svaret att man inte uttalar sig om specifika ärenden, och inte vill kommentera Naders händelse vidare, men att man tänker ta det vidare det internt.

– Kundnöjdhet är väldigt viktigt för oss på HP och vi hanterar givetvis alla ärenden individuellt och noggrant, säger Staffan Sjöberg, produktchef för konsumentrelationer på HP i Norden.

För Nader var det viktigaste att HP ersatte datorn, men han känner besvikelse över hur han blivit bemött och att företaget inte ersatte soffdynan. Kostnaden fick han ta ur egen ficka. Han har dock sedan tidigare haft bra upplevelser av HP:s företagsservice, men som privatperson känner han inte längre förtroende för företaget.

– Har man otur kan man inte vara beredd på att HP tar sitt ansvar. Skulle jag välja en ny dator i dag hade jag inte valt HP.