Du har kanske varit med om det någon gång. Datorn slutar funka, och när du försöker starta om den lyckas du visserligen få igång datorn, men inte Windows.

Det finns en hel del du kan försöka med för att lösa problemet. Och det finns också saker du kan göra i förväg, innan kraschen inträffar, för att underlätta en räddning. Detta är särskilt viktigt om du bara har tillgång till en dator.

Orsakerna till sådana här problem varierar naturligtvis, men ofta handlar det om att Windowsinstallationen har skadats på något sätt, kanske på grund av strömavbrott, diskskrivningsfel, fel i filsystemet, elak kod eller någon drivrutin som inte går ihop med hårdvaran.

Vi ägnar oss mest åt Windows 10, eftersom det är det operativsystem de flesta använder. Men om skillnaden är stor i Windows 7 försöker vi beskriva även detta.

Läs även: Allt om Windows 10 – tips och guider

Lösningen efter kraschen

Det första att prova när Windows slutat fungera är att helt enkelt starta om datorn, det kan ju vara bara en tillfällig hicka. Går det inte med Ctrl + Alt + Del, använd knappen på datorn eller dra ur kontakten.

Om Windows stannade med en blåskärm, vänta med omstarten tills du har dokumenterat så mycket som möjligt av informationen på denna. Ta en bild eller skriv ned informationen.

Fungerar allt som det ska efter omstarten kan du söka på nätet med hjälp av felmeddelandet eller felkoden på blåskärmen. Förhoppningsvis kan du då få reda på orsaken och vidta åtgärder för att förhindra att det upprepas. Det kan till exempel handla om en felaktig drivrutin som behöver uppdateras.

Om Windows vägrar att starta kan det inträffa med eller utan felmeddelanden. Det kan också hända att systemet är tillräckligt vaket för att upptäcka att något är fel. Då kan det hända att en automatisk reparation startas.

Du ser en bild med texten Datorn diagnosticeras, följt av Försöker reparera. Proceduren kan ta lång tid, men vänta tills den är klar. Har du tur fungerar Windows sedan fungera. Om den aldrig blir klar eller om reparationen hela tiden börjar om, stäng av.

Om den automatiska reparationen misslyckas eller aldrig startar behöver du en usb-sticka med Windows för att fortsätta med reparationen. Kanske du redan har varit förutseende och skapat en med hjälp av Windows inbyggda funktion för detta, men du kan lika väl ladda ned den.

Har du tillgång till ytterligare en dator är det inga problem, men annars kanske du kan be en kompis om hjälp. Om det inte finns några sådana möjligheter bör du efter varje större uppdatering av Windows göra nedladdningen och preparera ett usb-minne att ha i reserv om något skulle inträffa.
Så här gör du:

Windowskrasch

1. Ladda ned verktyg

Sätt i ett usb-minne som är minst fyra gigabyte stort. Observera att detta kommer att raderas. Besök Microsofts nedladdningssida, klicka på Ladda ned verktyget nu och välj att köra det. Acceptera villkoren och välj sedan Skapa installationsmedia. Välj språkinställningar och sedan USB-flashminne. Markera det usb-minne du vill använda om det finns fler att välja mellan och fortsätt. När allt detta är avklarat startar en nedladdning som är ganska stor och kan ta tid om du har en långsam internetanslutning.
När du får beskedet USB-flashminnet är redo kan du klicka på Slutför och ta minnet. Observera att minnet innehåller en komplett installation av Windows 10 som inte bara kan användas för att reparera, utan även för att installera på valfri dator.


Windowskrasch

2. Starta datorn

Placera din usb-pinne i datorn som ska repareras och starta den. Nu gäller det att tala om för datorn att den ska starta från minnet, inte från hårddisken. Det görs genom att hålla ned en tangent, vanligtvis F8 eller F12, när datorn startar. Du bör se en text i startfönstrets nederkant som säger Press F12 to select boot device eller något liknande, beroende på biosversion.
Du möts då av en meny där du kan välja att starta från en usb-enhet. Finns ingen sådan startmeny måste du i stället använda den tangent som leder till biosinställningarna, normalt F2 eller Del. Leta reda på inställningarna för Boot och ändra till att usb ska starta före hårddisken. Glöm inte att ändra tillbaka när du är klar.Windowskrasch

3. Börja reparera...

Har du gjort rätt ska nu innehållet i usb-minnet användas för att starta Installationsprogram för Windows. Du kommer först till en ruta där du ska välja språk och sådant. Nästa steg innehåller valet Reparera datorn i nedre vänstra hörnet. Klicka på det. Välj alltså inte att installera i det här läget.Windowskrasch

4. ... och leta efter fel

Klicka på Felsök. Du får sedan några val och kan börja med Startreparation, vilket startar den automatiska process som beskrevs ovan. Har den inte redan provats är det en bra början.
Misslyckas reparationen har du alternativet att välja Systemåterställning om du vet att det finns återställningspunkter sparade. Det innebär exakt samma sak som att återgå till en tidigare återställningspunkt inifrån Windows och har oftast ungefär lika små chanser att lyckas, men kan vara värt ett försök.
Återställning av systemavbildning kräver att du någon gång skapat en sådan, vilket måste göras manuellt, och innebär en återgång till hur systemet såg ut när den gjordes. Oftast är det inte så lyckat, eftersom du kan förlora mycket data.
Återgå till din tidigare version innebär att du kan återställa föregående Windowsversion. Det förutsätter att Windows är uppgraderat från en tidigare version och att återställningsdata finns sparade. Inte särskilt användbart, eftersom du vill reparera Windows, inte backa till ett äldre system.
Om dina startsvårigheter beror på hårddiskproblem, vilket är mycket vanligt, är Kommandotolken ett bra alternativ. När det klassiska svarta fönstret öppnas vid prompten X:>, som är ditt usb-minne, gäller det att hitta enhetsbeteckningen för din systemdisk.Windowskrasch

5. Kolla namnet

Även om den vanligtvis heter C kanske fallet inte är så här. Om det finns en eller flera systemreserverade partitioner upptar de nämligen C och följande bokstäver i stället. För att ta reda på detta, skriv
dir c:
Om det står "C är Reserverad av systemet", försök med
dir d:
och så vidare tills du hittar den enhet som innehåller mapparna Program Files, Users och Windows.Windowskrasch

6. Ge kommando

För att gå vidare skriver du:
d:
eller den bokstav du kom fram till. Skriv sedan följande kommandon, i tur och ordning:
bootrec /fixmbr
bootrec /fixboot
bootrec /rebuildbcd
chkdsk /f /r /xWindowskrasch

7. Installera om

Vänta medan disken kontrolleras och repareras. Om den är stor kan det ta tid. Om det står att kontrollen hittat fel och att de reparerats kan problemet vara löst. Ta ur usb-minnet och prova att starta.
Hjälpte inte detta är problemet stort. Prova proceduren igen, men sedan är det antagligen dags att installera Windows från början. Innan du ger dig på det, prova om det går att rädda viktiga filer med en räddningspinne, se avsnittet nedan.
För att göra en ominstallation finns två möjligheter, Windowspinnen eller en återställningsreparation. Det senare alternativet finns i alla fabrikstillverkade datorer och återställer datorn som den var när du köpte den – inga egna program och inga egna data.
Proceduren startas genom att en funktionstangent eller tangentkombination hålls ned medan datorn startar. Vilken tangent det handlar om brukar framgå av en text på skärmen. Några vanliga varianter finns i faktarutan här intill. Sedan är det bara att följa stegen och vänta.Windowskrasch

8. Så gör du i Windows 10...

Alternativet är att starta datorn med usb-stickan igen. Välj språk som tidigare, men klicka sedan på Installera nu. Skriv inte in någon produktnyckel, utan klicka på Jag har ingen produktnyckel. Välj den operativsystemsversion du vill installera, Home eller Pro. Det måste vara samma som tidigare. Acceptera licensvillkoren och välj sedan alternativet Anpassad: Installera bara Windows (avancerat). Välj partition att installera på. Det ska vara den första (och största) som inte är reserverad av systemet. Sedan är det bara att köra och vänta på att installationen blir klar.
Om det går att få igång systemet finns det helt andra möjligheter till reparation och återställning inbyggda i Windows. Men när du inte ens kan starta Windows är du hänvisad till dessa bökigare metoder.Windowskrasch

9. ... och äldre versioner

I Windows 8.1 (Windows 8 stöds inte längre av Microsoft) fungerar det väldigt likartat och även i Windows 7 finns ungefär motsvarande funktioner och möjligheter, men det ser mycket annorlunda ut.
Om du saknar en Windows 7-skiva att starta datorn med, men har en produktnyckel, kan du enkelt ladda ned en skivavbildning direkt från Microsoft. Det fungerar dock inte om du har en förinstallerad Windowsversion från datortillverkaren, eftersom dessa produktnycklar ser annorlunda ut.
Ett annat alternativ är att låna en skiva av någon som har en – det är helt lagligt om du har en giltig licens för Windows. Dessutom finns avbildningsfiler för alla Windowsversioner för nedladdning från Microsoft. Det är bara det att de är så väl dolda att de är nästan omöjliga att hitta.
Det kan du lösa med hjälp av ett inofficiellt nedladdningsverktyg. Gå till www.heidoc.net och klicka på Microsoft Windows and Office ISO Download Tool för att ladda ned det lilla gratisverktyget, som du sedan kan använda för att hämta det du behöver från Microsofts servrar.


Vanliga tangenter för fabriksåterställning

Acer. Alt + F10
Asus. F9
Dell/Alienware. F8
HP. F11
Lenovo. F11
MSI. F3
Samsung. F4
Sony. F10
Toshiba. 0