Linux
En Linuxmiljö kan användas för att köra verktyg som kan rädda filer eller disk.

Ett sätt att angripa reparationen är att använda ett fristående räddningsverktyg. Ett stort antal sådana finns att ladda ned i form av skivavbildningar (iso-filer) som kan användas för att bränna en cd-skiva eller skapa ett usb-minne att starta från.

Många av dessa baseras på Linux, men har grafiska gränssnitt som gör dem lätthanterliga. Ett av de bättre av dessa verktyg är Systemrescuecd, som kan laddas ned här.

Efter start av datorn med Systemrescuecd möts du av ett antal textsidor där det går att göra speciella val och inställningar, men det räcker oftast med att bara trycka Return. Så småningom kommer du till en sida där du inte kommer vidare med bara Return. Skriv då
startx

Du landar i ett grafiskt gränssnitt som påminner en hel del om Windows. Där hittar du mängder av verktyg för att hantera olika uppgifter, inklusive partitionsmanipulation, filåterställning, hårddisktestning, ftp och diskformatering.
Dessa kan exempelvis användas för att rädda data till en annan disk eller för att felsöka och reparera hårddisken. Det kan dock kännas lite ovant och kräver lite mer av en användare som bara är van vid Windows.