Så kallade gisslanprogram eller ransomware har figurerat mycket i nyheterna på sistone. Den värsta sorten krypterar dina dokument och vill ha betalt för att återställa dem. Enda hjälpen i det fallet är att ha en aktuell säkerhetskopia att återställa från.

Andra varianter hindrar dig bara från att komma in i datorn och då finns det hopp. Det kan räcka med en systemåterställning eller någon annan av de reparationsmetoder vi gått igenom.

Andra typer av elak kod, maskar och virus förstör oftast inte funktionen i Windows. Det vore att motverka deras eget syfte, eftersom de helst inte vill bli upptäckta. Dem angriper du enklast med ditt antivirusprogram. Om du inte har ett anivirusprogram kan du läsa vårt test av bästa säkerhetspaketen till Windows 10 här!

Det kan dock bli problem, särskilt med dåligt kodade angrepp. Även då kan våra återställningsmetoder hjälpa. Många säkerhetsprogram låter dig också tillverka eller ladda ned en startbar skiva eller ett usb-minne att starta datorn med för att ta hand om ett angrepp.
Att skapa en sådan återställningsenhet i förväg är en bra försäkring.


Gör usb av iso

Om du har en iso-fil, en så kallad skivavbildningsfil, som är en kopia av en skiva i filformat och vill göra ett startbart usb-minne av den rekommenderar vi det lilla gratisprogrammet Rufus som du kan hämta här.

Starta programmet, välj ditt usb-minne högst upp under Device och klicka sedan på cd-symbolen. Bläddra fram din iso-fil. Välj ISO Image till vänster om cd-symbolen. Klicka på Start och vänta medan usb-minnet skapas.

Om det är en fysisk skiva du vill göra ett usb-minne av, konvertera först skivan till en iso-fil, till exempel med gratisverktyget DVD to ISO.