Du är inte anonym på nätet. Så snart du kopplar upp dig får du en unik ip-adress som avslöjar var du befinner dig och vilken operatör du använder. Den avslöjar visserligen inte vem du är, men den gör det lättare för företag att övervaka dig och exponera dig för skräddarsydd reklam.

Ip-adressen används också för att styra vilka tv-serier och vilken musik du ska få tillgång till. Eftersom sajtägaren kan se i vilket land du befinner dig kan de också anpassa sitt utbud – och vissa tjänster är helt låsta i Sverige.

Läs även: Jättetest: Bästa VPN-tjänster för att surfa anonymt och komma åt blockerade sajter

En ip-adress är dock ett ganska trubbigt verktyg. Den går nämligen att ändra med en så kallad vpn-tjänst. Vpn betyder virtuellt privat nätverk, och enkelt uttryckt betyder det att du surfar via någon annan. Du kopplar med andra ord inte upp dig direkt till en sajt utan trafiken går via en server i exempelvis USA. Sajtägaren tror med andra ord att du befinner är amerikan, vilket gör att låsta sajter öppnas. En annan fördel med den här omvägen är att det blir svårare att spåra dig.

Gratis och lagligt

Det finns många populära vpn-tjänster, men de flesta kostar pengar. Nu har dock schweiziska Proton släppt en tjänst som är helt gratis. Företaget är känt för sin extra säkra mejltjänst Protonmail som skapades av forskare från MIT och Cern. I och med lanseringen av Protonvpn vidgar man nu sin verksamhet.

Protonvpn är enkel att använda, men den brottas förstås med samma problem som konkurrenterna. Den som surfar via en vpn-tjänst riskerar att tappa hastighet, och vissa sajter har valt att blockera besökare som använder vpn-tjänster.

Att på det här sättet fejka sin ip-adress är visserligen helt lagligt, men det kan hända att du bryter mot en tjänsts användarvillkor när du gör det.

När Protonvpn lanserades fanns tjänsten bara för dator, men nu har det även kommit en mobilversion för Android.

Fem frågor om Protonvpn

1. Hur registrerar jag mig?
Surfa till www.protonvpn.com och klicka på Signup. För att välja gratisversionen klickar du på Select Free och bekräftar med Next. Ange önskat användarnamn, lösenord och mejladress och verifiera att du inte är en robot. Klicka på Get ProtonVPN så får du ett mejl med instruktioner.Protonvpn

2. Hur installerar jag?
När du är registrerad som användare surfar du till www.protonvpn.com/download och klicka påDownload for Windows. Spara filen på hårddisken, dubbelklicka på den så startas ett självförklarande installationsprogram. När det är klart får du logga in – och avgöra hur tjänsten ska startas.


Protonvpn

3. Är det verkligen gratis?
Gratisversionen Protonvpn Free är rejält nedbantad. Den låter dig bara surfa via tre länder (USA, Nederländerna och Japan), och hastigheten är strypt. Du kan dessutom bara använda en enhet åt gången. Vill du slippa dessa begränsningar kan du välja Basic-abonnemanget för cirka 450 kronor om året.

4. Kan jag titta på Netflix nu?
Filmtjänster som Netflix gör allt vad de kan för att upprätthålla sina geografiska spärrar. En enkel vpn-tjänst räcker med andra ord sällan till. För lokala tv-stationer och andra tjänster med ett mindre avancerat skydd öppnas däremot en möjlighet att titta.


Protonvpn

5. Finns Protonvpn för mobil?
Protonvpn finns än så länge bara för Windows och Android. Kör du IOS, Mac eller Linux kan du dock använda tjänsten via något som kallas Openvpn. Läs mer om det här på protonvpn.com/download.