FRÅGA. Jag använder både Google Gmail och Facebook Messenger i olika enheter, mobilen, Ipad och datorn. I senaste tiden börjar båda tjänsterna ifrågasätta min identitet. Jag får massor med irriterande meddelande om att någon har loggat in på mitt konto från en annan enhet.

Det vore skönt att slippa dem. Men det värsta är att jag allt oftare utsätts också för komplicerade identitetskontroller. De tar mycket tid och ibland är de omöjliga att lösa.

När svaret blir fel, då blir proceduren ännu svårare. Varför sker det plötsligt detta? Finns det något enkelt sätt att förebygga meddelandena och kontrollerna om man har flera enheter?
Tamás

SVAR. Säkerhetsaviseringar i Facebook kan du slå på eller av dem genom att logga in som vanligt på ditt konto och klicka på pilen högst upp till höger. Välj Inställningar, Säkerhet och inloggning och bläddra ned till Konfigurera extra säkerhet. Genom att klicka på Få varningsmeddelanden om okända inloggningar kan du välja om du ska få dessa varningar eller inte.

I Google-världen kan du klicka på ikonen Google-konto, alltså profilbilden högst upp till höger. Välj Mitt konto och klicka på Inloggning och säkerhet. Här kan du till en viss del styra hur hör säkerheten ska vara för din inloggning.

Observera dock att det är riskabelt att slå av de här aviseringarna. Poängen med dem är ju att du ska få en varning om någon annan använder ditt konto. Om du slår av funktionen så märker du inte att någon annan gör detta.
Martin Appel, PC för Alla