Att hålla koll på alla dokument har blivit krångligare i takt med att vi får fler teknikprylar. Lösningen är många gånger att använda så kallade molntjänster som Microsoft Onedrive och Google Drive. De låter dig lagra dina filer på företagens servrar, och dessa kommer du åt oavsett var du är. Molnet gör det också lätt att dela filer – och jobba tillsammans med andra.

Allt det här sköts via webbläsaren, men det finns även synkroniseringsprogram för datorn. I Googles fall skapas en mapp som heter Google Drive på din hårddisk och allt du lägger här kopieras automatiskt till Googles servrar. Om ändrar en fil förändras den även hos Google, så du som använder flera olika datorer får alltså ett slags nätverk där du alltid har tillgång till den senaste versionen av filen.

Den här lösningen passar däremot inte speciellt bra för backup eftersom du bara säkerhetskopierar en mapp och eftersom det är lätt att radera filer av misstag.

Även backup

Nyligen lanserade Google en ny version av sitt Windowsprogram. Det heter Säkerhetskopiera och synkronisera, och som namnet antyder har det fått en bredare användning.

Synkroniseringsfunktionen finns kvar oförändrad, men programmet har kompletteras med en backupfunktion. Du kan alltså låta flera mappar på hårddisken kopieras till Googles servrar, och varje dator behandlas som en separat enhet.

Det nya programmet används även för att ladda upp bilder i Googles fototjänst. Tidigare krävdes ett speciellt program för detta, men nu är allt integrerat i ett och samma skal.

Det här ökar förstås behovet av utrymme. Du får 15 gigabyte gratis, men om det inte räcker får du betala 200 kronor om året för 100 GB eller 1 000 kronor för 1 000 GB.

Missa inte: Stor guide till Google Drive - så kommer du igång


Drive
Med appen Google Drive når du dina filer överallt.

Så använder du mobil och platta

Googles säkerhetskopiering kan även användas i mobil och surfplatta. Ladda bara hem appen Google Drive via Google Play (Android) eller App Store (Iphone/Ipad).
Det du ser när du startar appen är Min enhet, alltså din näthårddisk. Vill du komma åt dina säkerhetskopierade datorer klickar du på menyknappen högst upp till höger och väljer Datorer.
För att ladda upp en bild eller någon annan fil öppnar du den i valfri app, exempelvis Galleriet, och klickar på Dela, Spara på Drive. Du kan även automatiskt ladda upp alla bilder du tar genom att välja menyknappen och klicka på Inställningar, Lägg till automatiskt.