Det finns en rätt okänd funktion för Gmail som låter dig dela åtkomst till ditt e-postkonto utan att dela ditt lösenord. Google kallar den här funktionen e-postdelegering. En person som är ditt ombud kan hjälpa dig att hantera dina e-postmeddelanden genom att svara, läsa och ta bort meddelanden och hantera kontakter på ditt Google-konto.

Funktionen kan vara användbar i familjer och små företag där det finns behov av att flera personer ska kunna använda samma konto. Ett ombud kan inte ändra kontoinställningar eller lösenord och inte chatta i ditt namn.

Ett vanligt Gmail-konto kan ha upp till tio ombud. Så här går det till.

Gmail

1. Logga in

Logga in på ditt Gmailkonto i en webbläsare (det går inte i appen). Klicka på kugghjulet till höger och välj Inställningar. Välj menyn Konton och import. Klicka på Lägg till ett annat konto en bit ned.


Gmail

2. Skriv en adress

Skriv in e-postadressen till den du vill delegera kontot till. Det måste vara en giltig och fungerande Gmailadress. Klicka på Nästa steg.


Gmail

3. Bekräfta

Ange att du är säker på att du vill genomföra detta genom att klicka på Skicka e-post för att ge åtkomst. Ditt ombud får ett meddelande som ska bekräftas och har sedan tillgång till kontot.


Gmail

4. Ångra delegeringen

Du kan när som helst återkalla din delegering genom att gå till samma inställningar igen och klicka på radera till höger om namn och adress för ditt eller dina ombud. Bekräfta med OK.