Hårddiskutrymme är inte lika viktigt som det en gång var. I alla fall inte om du har en klassisk snurrdisk. Har du däremot en ssd kan tillgången på plats däremot vara mer kritisk, eftersom dessa i allmänhet är både mindre och dyrare.

Ett sätt att spara plats är att städa bort dubbletter. Det finns avancerade program för detta, bland annat sådana som kan känna igen likadana bilder även om de har olika namn. Fullt så avancerat är inte Ccleaner, men chansen är stor att du redan har detta utmärkta gratisstädprogram installerat. Annars kan du hämta det här.

Programmets huvuduppgift är att rensa för att snabba upp datorn, men det finns också andra funktioner, bland annat att söka efter dubbletter. Vi visar programmet på svenska, men översättningen är både bristfällig och usel.

Du bör inte använda verktyget för att ta bort dubblettfiler som finns i systemmappar som mapparna Windows och Program. Windows och de program du använder kan behöva dessa dubbla filer på olika platser för att fungera korrekt.

Så här gör du för att rensa:

Ccleaner

1. Starta programmet

Starta Ccleaner precis som vanligt. Klicka på Verktyg (skiftnyckeln) och sedan på Dublettsökare. Ccleaners standardinställningar är förnuftiga och tillåter dig att söka efter dubblettfiler och samtidigt ignorera systemfiler och dolda filer.


Ccleaner

2. Lägg till

Du kan också välja att söka i en specifik katalog genom att klicka på Add -knappen i Inkludera-panelen och välja den mappen. Var noga med att välja Inkludera filer och undermappar-alternativet när du lägger till en ny mapp.


Ccleaner

3. Sök

Klicka på Search när du är redo att starta din genomsökning. Beroende på storleken på din disk och mängden filer den innehåller kan söktiden variera väldigt. Men bered dig på att vänta – gör något annat under tiden.


Ccleaner

4. Ta bort

När genomgången är klar ser du en lista med filer som är två eller fler. Du kan nu med knappen Spara som textfil välja att spara en lista. Eller så går du igenom filerna i programmet, bockar för de du vill ta bort och klickar på Ta bort Vald.