När din bärbara dator var ny var du säkert nöjd med batteritiden. Men med tiden har du säkert också reagerat på att den blivit sämre, vilket naturligtvis beror på att batterier är förbrukningsvaror och slits ut. Men du kan faktiskt kontrollera hur ditt batteri mår.

I Windows 8 och 10 finns en okänd batterirapportfunktion gömd. Du kan skapa en rapport för att se hälsoinformation om batteriet, hur dess kapacitet har minskat över tiden och annan intressant statistik. Batteriprofilen du genererar är en lättläst webbfil och det behövs bara ett enda kommando för att skapa den.

1. Öppna Kommandotolken, antingen genom att högerklicka på startknappen och välja Kommandotolken i menyn om det valet finns, eller genom att klicka på startknappen, skriva cmd och starta programmet.

2. Skriv följande i fönstret:
powercfg /batteryreport

3. När meddelandet Battery life report saved dyker upp kan du stänga fönstret.

4. Använd Utforskaren för att gå till mappen C:\Användare\<Ditt användarnamn>.

5. Dubbelklicka på filen battery-report.html för att öppna den i din webbläsare.

6. Det var den enkla biten – att förstå rapporten är svårare. Den är uppdelad i en mängd olika avsnitt. Det finns information om datorn, om batteriet och en hel del användningshistorik. Vi kan inte gå in på detaljerna här, men med lite klurighet kan du lista ut en massa om batteriets hälsa.

Batterikoll
Batterirapporten innehåller mycket information. En intressant uppgift är Cycle Count, som visar hur många gånger batteriet laddats.