Genius

En skanner i fickan

Med rätt app kan du förvandla mobilen eller surfplattan till en skanner. Du kan alltså använda den inbyggda kameran för att läsa in en text eller bild. Genius Scan gör det här jobbet riktigt bra. Appen finns i en gratisversion med reklam eller i en reklamfri betalversion för cirka 50 kronor.
Ladda hem för Android
Ladda hem för IOS


Skannar flera sidor

Nyligen lanserade grafikjätten Adobe sin app Scan. Med den läser du in textdokument, som omvandlas till pdf-filer och som tack vare den så kallade ocr-tekniken blir sökbar.
En smart finess är att du inte behöver trycka på någon avtryckare. Så snart bilden är skarp skannar appen automatiskt, vilket är smidigt om du har många sidor.
Ladda hem för Android
Ladda hem för IOS


Fotoskanner

Plåta bilder utan blänk

Som namnet skvallrar om är Googles app Fotoskanner specialiserad på att läsa in gamla pappersbilder. För att undvika blänk skannar du varje bild fyra gånger – och dessa läggs sedan ihop till en bild, som bearbetas och beskärs automatiskt.
Ladda hem för Android
Ladda hem för IOS


Office Lens

Skanna med datorn och mobilen

Microsofts skanner Office Lens klarar inte bara av pappersdokument. Du kan lika gärna skanna bilder på en whiteboard. Att bilden blir lite sned gör inget – appen rätar upp detta automatiskt.
I och med att det är en Microsoft-app finns den förstås även för Windows 10, så om din dator har kamera kan du även använda den.
Ladda hem för Android
Ladda hem för IOS
Ladda hem för Windows 10


I2ocr

Gör bilden till text

Om du föredrar att använda datorn och en separat skanner kan du ändå omvandla bilden till text. Det här gör du gratis online med I2ocr. Ladda bara upp valfri bild så kan du spara den som en textfil.
Surfa till www.i2ocr.com