Du vet väl att du har en skanner i fickan? Mobilen fungerar utmärkt för att läsa in text och bilder – om du skaffar rätt app. Det enda du behöver göra är alltså att lägga det dokument du vill läsa in någorlunda platt. Ta sedan fram appen och tryck på avtryckaren.

Det inskannade resultatet kan du spara som en fil på telefonen, men du kan också dela det med andra på valfritt sätt.

Google Foto

Hitta text i dina bilder

Fototjänsten Google Foto har fått en funktion för ocr (optical character recognition). Vad den gör är att identifiera text i dina bilder och göra den sökbar. Om du fotograferar kvitton, garantier, recept eller något annat kan du med andra ord söka efter ord i texten – och snabbt hitta dem.

Även Googles molntjänst Drive har en inbyggd skanningsfunktion. Läs mer om den i vår guide här.Fotoskanner

Plåta bilder utan blänk

Google har även en annan bra app som heter Fotoskanner. Den är specialiserad på att läsa in gamla pappersbilder. För att undvika blänk skannar du varje bild fyra gånger – och dessa läggs sedan ihop till en bild, som bearbetas och beskärs automatiskt.
Läs mer om hur appen funkar i vår guide här.
 

Skannar flera sidor

Problemet med att använda mobilen för att skanna är att resultatet ibland blir lite oskarpt. Grafikjätten Adobe app Scan har verktyg för att finjustera resultatet. Du kan även lägga till, ta bort och ersätta dokument. Det går även att låta textdokument omvandlas till pdf-filer – tack samma sorts ocr-teknik som i Google Foto.
En smart finess är att du inte behöver trycka på någon avtryckare. Så snart bilden är skarp skannar appen automatiskt, vilket är smidigt om du har många sidor.
Adobe Scan är gratis, men kräver att du registrerar dig.
 
Office Lens

Skanna med datorn och mobilen

Microsofts skanner Office Lens klarar inte bara av pappersdokument. Du kan lika gärna skanna bilder på en whiteboard. Att bilden blir lite sned gör inget – appen rätar upp detta automatiskt.
I och med att det är en Microsoft-app finns den förstås även för Windows 10, så om din dator har kamera kan du även använda den.


En skanner i fickan

En klassisk skanningsapp är Genius Scan, och den gör fortfarande jobbet riktigt bra. Appen finns i en gratisversion med reklam eller i en reklamfri betalversion för cirka 50 kronor.
 
I2ocr

Gör bilden till text

Om du föredrar att använda datorn och en separat skanner kan du ändå omvandla bilden till text. Det här gör du gratis online med I2ocr. Ladda bara upp valfri bild så kan du spara den som en textfil.