Du vet väl att du har en skanner i fickan? Mobilen fungerar utmärkt för att läsa in text och bilder – om du skaffar rätt app. Det enda du behöver göra är alltså att lägga det dokument du vill läsa in någorlunda platt. Ta sedan fram appen och tryck på avtryckaren.

Det inskannade resultatet kan du spara som en fil på telefonen, men du kan också dela det med andra på valfritt sätt.

Skannar flera sidor

Problemet med att använda mobilen för att skanna är att resultatet ibland blir lite oskarpt. Grafikjätten Adobe har nyligen lanserat en ny version av appen Scan, och den har fått nya verktyg för att finjustera resultatet. Du kan även lägga till, ta bort och ersätta dokument.

Precis som tidigare kan du välja att låta textdokument omvandlas till pdf-filer – tack vare den så kallade ocr-tekniken blir den sökbar.

En smart finess är att du inte behöver trycka på någon avtryckare. Så snart bilden är skarp skannar appen automatiskt, vilket är smidigt om du har många sidor.
Adobe Scan är gratis, men kräver att du registrerar dig.
Ladda hem för Android
Ladda hem för IOS


Fotoskanner

Plåta bilder utan blänk

Som namnet skvallrar om är Googles app Fotoskanner specialiserad på att läsa in gamla pappersbilder. För att undvika blänk skannar du varje bild fyra gånger – och dessa läggs sedan ihop till en bild, som bearbetas och beskärs automatiskt.
Ladda hem för Android
Ladda hem för IOS


Office Lens

Skanna med datorn och mobilen

Microsofts skanner Office Lens klarar inte bara av pappersdokument. Du kan lika gärna skanna bilder på en whiteboard. Att bilden blir lite sned gör inget – appen rätar upp detta automatiskt.
I och med att det är en Microsoft-app finns den förstås även för Windows 10, så om din dator har kamera kan du även använda den.
Ladda hem för Android
Ladda hem för IOS
Ladda hem för Windows 10


En skanner i fickan

En klassisk skanningsapp är Genius Scan, och den gör jobbet riktigt bra. Appen finns i en gratisversion med reklam eller i en reklamfri betalversion för cirka 50 kronor.
Ladda hem för Android
Ladda hem för IOS


I2ocr

Gör bilden till text

Om du föredrar att använda datorn och en separat skanner kan du ändå omvandla bilden till text. Det här gör du gratis online med I2ocr. Ladda bara upp valfri bild så kan du spara den som en textfil.
Surfa till www.i2ocr.com