Den senaste tiden har flera läsare hört av sig till oss och tipsat om att rekordbilliga Microsoft-licenser säljs på auktionssajter som Tradera. Många har frågat hur de kan vara så billiga, och om man riskerar att hamna i trubbel vid köp av en sådan licens.

Kort sammanfattat verkar det röra sig om några olika typer av scenarion. För det första har vi exempelvis Office-paket och Windows 10-licenser som säljs via bland annat Tradera. Här hittar vi en Windows 10-licens för 500 kronor, vilket är väldigt mycket billigare än vad det kostar att köpa samma licens direkt från Microsoft. Letar vi runt ytterligare ser vi snart en rad liknande annonser, däribland Office Professional 2016 på svenska för ungefär 600 kr. I butik landar samma licens på närmare 5 000 kronor.

Det kan så klart vara lockande att spara tusenlappar på att köpa en billig licens, men är det verkligen riskfritt? PC för Alla frågade Microsoft – och svaret är tydligt: eftersom det inte på förhand går att säkerställa om licensen är falsk eller inte riskerar du att i värsta fall hamna i knipa eller slänga pengarna i sjön.

– Det enda sättet för oss att veta om en licensnyckel är falsk eller inte är att kontrollera den. Vi antar att produktnyckeln inte kommer uppges av säljaren förrän affären har gått igenom och om hen skulle uppge nyckeln, hur många har säljaren då inte skickat licensnyckeln till innan?, säger Klas Hammar, affärsområdeschef för Windows och Surface.

– Tumregeln som alla borde gå efter är om det låter för bra för att vara sant så är det antagligen det. Vi rekommenderar alltid att köpa produkter genom kända och betrodda butiker och återförsäljare för att inte riskera att bli lurad.

Ett andra scenario har vi tagit upp tidigare, och det rör program som säljs via sajter som exempelvis windows-moviemaker.org. Här handlar det om tvivelaktiga affärsmodeller, där Microsoft inte på något sätt är inblandade, och där du som köpare i värsta fall riskerar att få virus. Du kan läsa mer om det här.

Har ni några möjligheter att stoppa den här typen av försäljningar om de skulle visa sig vara falska?
– I de fall vi ser att ett missbruk sker systematiskt så har vi givetvis möjligheten att ta till legala åtgärder. Därför är det jättebra för oss att få vetskap om detta och kunna följa en eventuell utveckling, säger Klas Hammar.

Är det olagligt att köpa sådana här licenser?
– Det är självfallet säljaren som riskerar att hamna i problem. Som köpare riskerar man att förlora pengar på grund av att man lagt ut pengar på en ogiltig licens.

Om vi vänder på frågan: låt säga att jag har köpt Office-paketet till en dator jag inte längre använder, och vill sälja vidare licensen. Får jag göra det?
– Det kan skilja sig beroende på hur du införskaffat programvaran. Om det exempelvis är en prenumeration, som Office 365, är den knuten till personen som ingått prenumerationen. Om det däremot är exempelvis Windows 10 eller Office 2016 Home & Student finns två scenarion. Om produkten medföljer och är förinstallerad på en nyinköpt dator är den knuten till den och kan endast överlåtas tillsammans med datorn. Om produkten är inköpt i butik går det fint att överlåta den enligt våra villkor som finns under rubriken "Överlåtelse" i licensavtalet.

Här spelar det ingen roll om du har köpt licensen i en förpackning eller köpt den via internet och fått en kod.

Microsoft Windows 10 Home Sve Pris vid test: 1090 kr.

Bästa pris just nu: 1099 kr