Att hålla ordning på filerna kan vara ett problem för Android-ägare. Många telefoner har snålt med lagringsutrymme, och det gör behovet stort av att rensa bort allt onödigt.

Hittills har Android saknat en bra filhanterare, och i stället har mobiltillverkarna tagit fram sina egna. Strax före jul lanserade dock Google sin app Files Go. Den gör egentligen tre olika saker. För det första hanterar den dina filer. Du kan alltså flytta, kopiera och radera filer, likt Utforskaren i Windows. För det andra kan du rensa telefonen på skräp, exempelvis dubblettfiler, bilder med låg upplösning eller onödigt stora filer.

Den tredje funktionen handlar om att dela filer med andra. Genom att klicka på Säker överföring utan internet och be någon annan göra samma sak kan ni föra över filer mellan varandras mobiler – utan någon uppkoppling.

Observera att appen tyvärr inte fungerar för alla telefoner och surfplattor. Om du inte kan installera den är File Commander en annan bra filhanterare. Den är gratis, men om du vill slippa reklam kostar Premium-versionen 55 kronor.

Båda apparna finns bara för Android.

Ladda hem Files Go by Google
Ladda hem File Commander

Files go