Nest Labs, som köptes av Google 2014, har inlett sin Sverigeoffensiv med uppkopplade rökdetektorer, säkerhetssystem och övervakningskameror. Rykande färska Cam IQ tillhör den sistnämnda produktkategorin, och är den tekniskt mest avancerade Nest-kameran. Dessutom kan den köpas på såväl Elgiganten som Clas Ohlson, vilket gör den extremt lättåtkomlig. Vi plockade hem ett exemplar för att se vad den går för.

Stort test: 14 uppkopplade kameror som håller koll där du inte är

Det ska sägas på en gång att Cam IQ är en av de häftigare hemövervakningskameror vi haft inne hittills. Med en 4k-sensor, hdr och rejäl zoom kan kameran ge riktigt skarpa ansiktsbilder på eventuella inkräktare. Själva videomaterialet återges dock i gammal hederlig 1080p, vilket än i dag är nog så gott för högkvalitativ videoövervakning av hemmet.


Design och installation

Cam IQ är en väldesignad, nätt liten enhet. Med undantag för själva objektivet är kroppen helt i vit plast och polykarbonat. Sensorn tronar på ett stativ någon decimeter ovanför den platta, rundade foten. Kameran är betryggande tung och präglas av gedigna materialval. Däremot är Cam IQ försedd med strömsladd, som lyckligtvis är så pass lång att vi utan problem kan ställa den på fönsterbrädan ett par meter från uttaget.

Att installera enheten går till på välbekant vis: ladda ned Nest-appen, skapa ett konto och para ihop telefon och kamera på trådlös väg genom att skanna en qr-kod på undersidan. Dessvärre drar parningen ut på tiden, och vi tvingas till slut starta om routern för att få appen att registrera vår Cam IQ. Sedan skriver vi in adress, anger vilket rum kameran står i och låter gps-appen i vår telefon bestämma när kameran ska vara av- respektive påslagen.

Nest-appen är förhållandevis lättbegriplig och enkel att navigera i. Videomaterialet presenteras i en tidslinje som till en början är aningen svår att orientera sig i, men annars är det inga konstigheter. I appen kan du givetvis slå på och av kameran manuellt, men också ändra inställningar för videokvalitet, skapa scheman och fippla runt med en hel mängd ljud- och bildrelaterade alternativ. Appen agerar även som samlingspunkt för andra Nest-enheter du kan tänkas ha installerade. 

Intelligent – på riktigt

Nest Cam IQ
Foto: Billy EkblomTilläggstjänsten Nest Aware låter dig rita ut särskilda aktivitetszoner som kameran ska hålla extra uppsyn över.

Som vi skrev tidigare är det här en kamera som kan mycket mer än att bara förse dig med live-video från hemmet. Tillägget "IQ" i namnet syftar bland annat på att kameran med tiden lär sig känna igen ansiktena på de som bor i ditt hem eller är frekventa gäster. På så vis är det lätt att få reda på om det är inbrott på gång eller bara frugan som kommer hem över lunchen när notisen plingar till i mobilen.

Cam IQ följer också efter per automatik när någon rör sig i blickfånget, som för övrigt är på 130 grader. Ansikten zoomas in och registreras därefter antingen som kända eller okända. Särskilt imponerade blir vi när Nests kamera först får se en ansiktsbild i profil och sedan känner igen oss när vi någon dag senare vänder ansiktet rakt mot kameran. Just ansiktsigenkänningen ingår i Nest Aware – företagets prenumerationstjänst, som vi återkommer till senare.

Bland andra behändiga funktioner återfinns en rigg med tre mikrofoner och högtalare, vilket gör att du kan hålla en konversation med den du tittar på. Både in- och utljudet är väldigt bra, och vi har kommit på oss själva med att snacka direkt i Nest-appen i stället för att ringa personen som för tillfället är hemma i vardagsrummet.

Paffa på riktigt blir vi efter någon dag, när kameran på egen hand lyckats identifiera ytterdörren (som är halvt dold av en vägg och dessutom långt bort). "Ska vi sätta särskild övervakning på den här zonen?", undrar kameran, och informerar oss om att vi via Nests webbgränssnitt kan rita upp egna områden i kamerans blickfång som ska vaktas extra noga efter aktivitet. Att logga in på Nest-kontot via datorn ger för övrigt exakt samma funktionalitet som mobilappen, vilket i sig är berömvärt.


Bildkvalitet och irritationsmoment

Nest Cam IQ
Foto: Billy EkblomVäl godkänd videokvalitet på näst högsta inställningen.

Ett reglage i fyra steg låter oss själva välja hur skarp bilden ska vara. I högsta läget är den nära på knivskarp medan den på absolut lägsta fortfarande är godkänd och dessutom kräver betydligt mindre av din uppkoppling. Vi har en tjock vägg mellan routern och kameran, vilket bitvis gör bilden kornig oavsett inställd kvalitet, och ibland tappar Cam IQ helt kontakten med vårt nätverk. Mörkerläget kan ställas in manuellt eller per automatik och får mer än godkänt även i kolmörker.

Vill du inte bli bombarderad med Nest-notiser i alla möjliga kanaler rekommenderar vi att du ställer in notifikationerna till ett minimum. Cam IQ är – oavsett vad Nests representant sagt till oss – inte särskilt bra på att skilja "allvarliga" händelser från mindre allvarliga. I skrivande stund, klockan 15 på eftermiddagen, har vi redan fått fyra notiser om aktivitet trots att det inte hänt något hemma. Ljusreflektioner utifrån, ljud från kylskåpet och andra distraktioner får tyvärr kameran att informera oss direkt via ett pling i mobilen. Det skapar lite av en Peter och vargen-känsla och kan leda till att man inte tar notifikationerna på lika stort allvar som man kanske borde när inbrottstjuven väl är framme. 

Nest Cam IQ
Foto: Billy EkblomCam IQ presterar helt okej även i kompakt mörker.

Mycket av smartheten med Cam IQ beror på prenumerationstjänsten Nest Aware. Det är här aktivitetszoner, ansiktsigenkänning och videohistorik finns, till exempel. Tjänsten kostar 1 000 kronor respektive 3 000 kronor om året beroende på om du vill ha tio eller 30 dagars videohistorik, vilket känns i överkant med tanke på att själva kameran kostar närmare 4 000 kronor. En månad ingår när du först aktiverar kameran, men sedan får du vackert punga ut för att hålla din Nest-kamera fullt kittad. 

Omdöme

Tar vi med den dyra prenumerationstjänsten i omdömet är Nest Cam IQ en av de smartaste och bästa ip-kameror vi testat. Den som inte vill hosta upp de slantarna får en väldesignad, kompetent enhet utan det där lilla extra för 3 700 kronor – och då kan du lika gärna titta efter ett billigare alternativ. Marknaden är inte direkt svältfödd på hemövervakningskameror och system, och priset för att låsa upp den fulla potentialen i Cam IQ kan mycket väl vara för högt för många konsumenter. 

Missa inte: Bästa övervakningskamera - stort test!

Nest Cam IQ Indoor

Pris: 3 699 kronor
Typ: Allt-i-ett-övervakning med rörelsedetektion och ansiktsigenkänning
Anslutning: wifi, bluetooth 4.0
Videoupplösning, max: Full HD, 1080p / 30 fps, 4k-sensor
Synfält: Vidvinkel 130°
Mörkerseende: Högpresterande infraröd LED.
Rörelsedetektering: Ja, avstånd okänt
Siren: Nej
Övrigt: Inbyggd högtalare och mikrofon
Mått: Höjd 124 mm, bredd 73,6 mm, djup 73,6 mm
Vikt: 357 gram
Läs mer: www.nest.com

plus

Väl godkänt avseende ljud och bild.
Massor av smarta funktioner.
Mycket bra design och kvalitetskänsla.

minus

Överkänslig, varnar i onödan.
Priset är lite väl saftigt.

Betyg 4 av 5

Nest Cam IQ NC3100 Pris vid test: 3699 kr.

Bästa pris just nu: 3490 kr