De senaste åren har utvecklingen av Windows-baserade surfplattor gått framåt rejält och de bästa Windows-plattorna är numera jämförbara med Ipads och bra Android-plattor, och dessutom lika kraftfulla som riktiga notebooks. Att Ipads fortfarande är populära är Apples förtjänst, då de jobbat hårt på att göra IOS kraftfullt i det lite större formatet med bättre notebook-liknande funktionalitet.

Men kan Android-plattor överleva anstormningen från Windows, utan den lojalitet till systemet som IOS-användare har? Lenovo gör i alla här ett tappert försök med Tab 4 10 Plus, en tunn och lätt 10-tums Android-platta som både vill vara bärbar bio, behändig portabel surfstation och ett tunt och lätt alternativ till en bärbar pc.

Lenovo Tab 4 10 Plus
Lenovo Tab 4 10 Plus är tunn och lätt men inte tunnast och lättast i klassen.

Dubbla glas

Lenovo Tab 4 10 Plus har en plan fram- och baksida täckt av glas med vit eller svart yta bakom, och en aluminiumram runt om. Med en tjocklek på sju millimeter och en vikt på 485 gram är den tunnare och lättare än Apples senaste Ipad, men inte så slimmad och lätt som en Samsung Galaxy Tab S3 eller Asus Zenpad 3S 10

Samtidigt har Lenovo Tab 4 10 Plus breda marginaler runt skärmen så den kanske inte är fullt så kompakt som den skulle kunna vara. Å andra sidan innebär det att vi inte behöver vara försiktiga när vi greppar den och det är ingen risk att komma åt pekskärmen av misstag. Plattan har trots avrundade sidor en del skarpa vinklar som skär in lite obekvämt i handen när vi bär runt på den.

Lenovo Tab 4 10 Plus
Baksidan är blank och plan. Inte ens kameran i ena hörnet sticker ut.

Plattan har ingen fysisk hemknapp, under skärmen sitter istället en fingeravtrycksläsare. På ena kortsidan har vi på-/av-knapp och volym, och på andra alla anslutningar, hörlursutgång, usb-c för data och laddning och en sd-kortläsare bakom en lucka. 

Lite eller mycket minne

Lenovo Tab 4 10 Plus finns i två versioner: en med 16 gb lagring och en med 64 gb lagring. Skillnaden i pris är minimal, och oavsett vilken du väljer hamnar plattan på runt 3 000 kronor. Det är ungefär vad du får betala för en mobiltelefon i mellanklass, och det är också samma nivå på plattan som på en sådan mobil när det gäller bildskärm och prestanda. Här sitter en Snapdragon 625-processor med åtta kärnor. Det är en liten besvikelse att det inte är uppföljaren Snapdragon 635, men 625 ger oss stabila och fullgoda prestanda för vardagsanvändning. Även enklare spel flyter på bra, men tyngre 3d och en del krävande appar ger oss en seg och hackig upplevelse.

Batteritiden är klart godkänd. En surfplatta med stor skärmyta att lysa upp går inte att jämföra med en smartphone, så det faktum att Lenovo Tab 4 10 Plus har 7 000 mAh batteri kan låta mycket, men här handlar det om helt annan strömåtgång. Vi får dock ut runt åtta timmars strömning av film innan vi måste plugga in laddaren. Och det på full ljusstyrka. Intensivt jobbande i diverse appar under en dag verkar dock tömma den aningen snabbare.

Lenovo Tab 4 10 Plus
Usb-kontakt, hörlursuttag och en sd-kortläsare är alla anslutningar du får. Extern skärm går till exempel inte att koppla in. 

Höga ambitioner

Lenovo vill dock lite mer med Tab 4 10 Plus än vad dess hårdvara mäktar med. Den kommer med mobila Microsoft Office och Outlook förinstallerat, samt Skype och en egen filhanterare. Det går också att växla till ett speciellt arbetsläge som möblerar om i gränssnittet, och gör det mer anpassat för tangentbord och mus. Det är något du länge har kunnat göra i Android, men som få plattor och telefoner utnyttjar.

Lenovo har också ett separat fodral med inbyggt tangentbord och musplatta och möjlighet att vika till ett stöd för notebooksläge. I skrivande stund kan vi dock inte hitta någon som säljer det, inte ens Lenovos egna webbshop.

Det finns också raka motsatsen, ett barnläge med förenklat gränssnitt och föräldrakontroll så att du kan tillåta enbart barnvänliga appar. Du växlar lätt mellan dessa lägen med en ikon på startskärmen.

Lenovo Tab 4 10 Plus
Med det här tangentbrodsfodralet som ska gå att köpa separat blir plattan till en liten notebook. En rätt så opraktisk liten notebook, men dock en notebook.


Ljusstark men blek

Skärmen är en ips-skärm i 16:10-format med 1920x 1200 pixlar och en ljusstyrka på cirka 400 cd/m2. Den är inte lika högupplöst som de bästa plattorna, men full-hd på tio tum ger oss för det mesta en tillräckligt skarpbild. Färgåtergivningen är dock lite avslagen, och hamnar en bra bit under srgb-standarden i färgrymd. Det fungerar fint för kontorsjobb och surf, men märks när vi tittar på film och foton eller spelar spel.

Det är synd att inte skärmen är bättre för film då dess högtalare annars vore perfekta för det. De är placerade på ena långsidan av plattan och är riktade uppåt och snett framåt. De ger oss en överraskande ren och kraftfull ljudbild med fin balans mellan diskant och mellanregister och en bas som inte kommer bort helt.

 Lenovo Tab 4 10 Plus
Du kan växla mellan tre upplägg-, barnvänligt, standard och "produktivitet" för just mus- och tangentbordsstyrning.

Framför allt får vi utmärkt stereospridning och fin surroundeffekt med Dolby Atmos-drivrutiner i bakgrunden. Det här är en av många mobila enheter vi har sett med Atmos-teknik, och faktiskt den första där vi tycker oss kunna skönja den 3d-spridning av ljud (även i höjdled) som Dolbys nya teknik möjliggör. Givetvis får vi här inte riktig Atmos-känsla, det behöver du en specialbyggd hemmabioanläggning för, men det här är förmodligen så nära vi kan komma på det här lilla formatet.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Lenovo Tab 4 10 Plus ZA2M 64GB Pris vid test: 2990 kr.

Bästa pris just nu: 3037 kr