Tänk dig fem år framåt i tiden. Du kommer hem efter en dag på jobbet, och möts av att en robotröst hälsar dig välkommen samtidigt som den höjer temperaturen några grader och tänder lamporna till precis lagom belysning.

Under dagen har den artificiella intelligensen dessutom hunnit att kolla av din kyl och själv lagt en beställning på kvällens middag. Dessutom vet den om att du har haft en ovanligt stressig dag på jobbet och passar därför på att sätta igång en lugnare låt som hjälper dig att få ner pulsen. Allt utan att du behöver tänka ens en endaste tanke.

Google Home
Google Home kan snart bli en naturlig del i varje hem.

Låter det här osannolikt? Faktum är att dagens röststyrning utför många av de sakerna redan, om än kanske inte lika prickfritt. Området har växt explosionsartat på bara några få år, och numera slåss flera teknikjättar för att placera sina röststyrda produkter i ditt hem.
Apple har sin Siri, Amazons motsvarighet heter Alexa och Googles går under namnet Assistant. Utöver dem har vi bland annat Microsofts Cortana och Samsungs Bixby.

Läs även: Vi testar Google Home i Sverige

Har du använt en smartphone de senaste åren är chansen stor att du har stött på någon form av röststyrning. Apple byggde in Siri i IOS 5 redan 2011, och Google har haft Google Nu – en slags föregångare till Assistant – i Android sedan 2012. Men det är kanske framför allt Amazon Echo, Apple Homepod och Google Home som är mest intressanta här. Det är nämligen så kallade smarta högtalare, som förslagsvis placeras centralt i ditt vardagsrum, och därefter utför det du med din röst ber om.

 

Förr handlade det om att assistenterna skulle höra enstaka ord. Numera klarar de av att hitta nyckelord i komplicerade meningar.

Fyll shoppningkorgen med rösten

För det mesta handlar det om simplare saker som att vi kan säga till högtalaren att spela upp en viss låt på Spotify eller be den göra en Google-sökning. Men det satsas också på hyfsat avancerade tjänster som låter oss beställa varor på nätet enbart med hjälp av vår röst. Här befinner sig Amazon långt fram, som knyter ihop röststyrningen med sin gigantiska näthandel.

Amazon Echo
Foto: AmazonNäthandelsjätten Amazon satsar stort på sin Echo-serie.

En som har stor erfarenhet av området är Henrik Ekblad. Dels genom mängder av smarta prylar i sitt eget hem i Bjärred, strax utanför Lund, dels genom projektet My Sensors, som bland annat tagit fram ett slags smart dockhus, komplett med röststyrning och andra digitala hjälpredor.

– Röststyrning har kommit väldigt långt på bara några år. Tekniken har funnits ett tag, men den fungerar betydligt bättre nu jämfört med för fem år sedan. Förr handlade det om att assistenterna skulle kunna förstå enstaka ord. Numera klarar de av att hitta nyckelord i komplicerade meningar. Dessutom kan de sortera bort bakgrundsljud, och höra vad du säger trots att du spelar hög musik, säger han.

Henrik Ekblad
Foto: Jenny EkbladHenrik Ekblad har stor erfarenhet av röststyrning och smarta högtalare.

Storebror ser dig?

Det finns dock en viktig faktor att ha i åtanke innan du placerar en smart högtalare i ditt vardagsrum. Tanken är ju att den artificiella intelligensen som sitter innanför skalet på din nätta Google Home ska bli mer avancerad med tiden i takt med att fler och fler använder sig av dess funktioner. Och då behövs det data. Väldigt mycket data.

– Även för mig som tekniknörd är det här med att ha en uppkopplad mikrofon i hemmet läskigt. Men egentligen är det samma sak som med telefonen du har, den vet ju mycket om dig också, säger Henrik Ekblad.

Missa inte: Så smart blir ditt framtida hem – och detta bör du tänka på för att förbereda dig

Tidigare i år fick vi ett exempel på hur lite makt vi konsumenter egentligen har. Irobot, tillverkaren av robotdammsugaren Roomba, ville nämligen sälja användardata vidare till andra smarta hemmet-tillverkare – något som Irobots vd senare förklarade med att det handlade om ett missförstånd. Den amerikanska sajten Gizmodo grävde dock fram användarvillkoren och pekade på formuleringar som lät företaget dela med sig av data, exempelvis om ett annat företag någon gång skulle köpa upp Irobot.

Att ämnet inte är helt okomplicerat är något Claus Popp Larsen, chef på forskningsinstitutet Rise, håller med om. Han förklarar att han visserligen är orolig över hur mycket information jättarna samlar på sig, men att integriteten trots allt blir bättre. Inte minst tack vare GDPR, de nya regelverk som är på gång inom EU och som ska ge konsumenterna större kontroll över sina uppgifter.

Ju mer uppkopplade vi blir, desto större säkerhets- och integritetsutmaningar hamnar vi i.

– Nu vet ju ingen exakt vad som kommer att hända, men konsumenterna kommer att få mer makt över sina persondata. Om det betyder att man kan välja vilka delar man vill fortsätta ha privata eller om man får tacka nej till hela paketet återstår att se.

Claus Popp Larsen
Claus Popp Larsen menar att många tar för lätt på integritetsfrågorna, men att det lyckligtvis ser ut att bli bättre framöver.

– Ju mer uppkopplade vi blir, desto större säkerhets- och integritetsutmaningar hamnar vi i. Företag som Apple, Google och Amazon har extremt bra koll på oss. Och visst, jag litar på dem. Tilliten behöver ändå finnas för att det här alls ska kunna fungera. Men vi är helt klart för bekväma i dag, och bryr oss alldeles för lite om integritetsfrågorna. Det är oftast för komplext att sätta sig in i för gemene man.

Betydligt smartare framöver

Så vad händer framöver med röststyrningen och de smarta högtalarna? Kommer vi att få till en högteknologisk vardag, där allt bara fungerar och samverkar, utan att vi behöver lyfta ett endaste finger? Ett sådant scenario ligger nog inte särskilt långt bort ändå i takt med att teknikjättarna samlar på sig allt mer data och utrustar sina digitala assistenter med bättre teknik.

Det kommer dyka upp funktioner som vi inte ens kan föreställa oss i dag.

– Det är inte otänkbart att de digitala assistenterna kommer kunna avläsa mitt humör enbart genom mitt tonläge. Allt det här är en fråga om processorkraft, det kommer någon gång, säger Claus Popp Larsen.

– Drömscenariot är att de här systemen ska fungera betydligt bättre tillsammans än vad de gör i dag. I takt med att teknikjättarna bjuder in fler tredjepartstillverkare kommer vi också få se många nya tjänster som gör våra liv enklare och mer bekväma. Jag är övertygad om att det kommer dyka upp funktioner som vi inte ens kan föreställa oss i dag.