Starta upp din favoritmusik
Det säger sig självt att den kanske största vitsen med att investera i smarta högtalare är att kunna be dem att slå på musik – det är trots allt högtalare vi pratar om. Det går utmärkt att synkronisera samtliga högtalare med exempelvis Spotify, och därefter be den digitala assistenten att starta en viss genre eller särskild artist.


Amazon
Foto: AmazonRedan nu kan de digitala assistenterna hjälpa till att nätshoppa. Åtminstone om du bor i USA.

Hjälpa dig att handla
Amazon är en av de största shoppingsajterna i världen, och Amazon Echo tar givetvis till vara på detta. Här kan du beställa varor direkt från Amazons sortiment, och genast få information om leveranstid, pris och aktuella kampanjer.


Ikea Trådfri
Foto: IkeaIkea Trådfri är en av alla smarta lampor som kommer få stöd för bland annat Google Home framöver.

Kontrollera dina lampor
Både Amazon Echo och Google Home har möjlighet att kontrollera andra smarta prylar i ditt hem. Så länge de är kompatibla med varandra, det vill säga. Än så länge har det varit lite blandat på den fronten, men lyckligtvis börjar det bli bättre allt eftersom.


Kokbok
Snart ett minne blott?

Ersätta din kokbok

Handen på hjärtat: kokböcker är sällan optimala att ha i köket på grund av att du lätt sölar ner dem. Av den anledningen vill du förmodligen också undvika att använda din telefon eller surfplatta när du rör ihop favoritkakan. Den digitala assistenten i bland annat Google Home och Amazon Echo kan hjälpa dig att läsa upp receptet istället, och det i tur och ordning. När du är färdig med en del i matlagningen ber du bara Google Home att fortsätta med nästa.


Läsa upp nyheterna
Radio i all ära, men det är inte alltid det ämne som intresserar just dig tas upp under nyhetssändningarna. Via Amazon Echo går det att få nyheterna uppläsa genom att lägga in de sajter du besöker mest i en särskild app. De flesta stora amerikanska mediehus har stöd för detta, och det går utmärkt att få en dos tekniknyheter upplästa lagom till morgonkaffet.

Och här är 3 saker smarta högtalare lär kunna göra framöver

Ha långa (och djupa) samtal
De digitala assistenterna klarar inte bara av att göra fler saker, de blir också allt duktigare på att förstå vad du säger. Får vi tro Amazon är ett av målen företaget har med Alexa att den artificiella intelligensen ska bli så avancerad att du ska kunna ha ett samtal på tjugo minuter med den.


Förstå hälsoproblem och föreslå lösningar
Redan i dag klarar flera av de digitala assistenterna av att hjälpa till vid nödsituationer, genom att bland annat föreslå nummer att ringa upp. Framöver lär det bli betydligt mer avancerat än så. Många experter menar att nästa steg är att den artificiella intelligensen lär sig att känna av skillnader i tonläge, och därefter föreslå att du exempelvis bör sluta röka eller ta din dagliga medicin.


Betydligt bättre sökfunktioner
Digitala assistenter baseras på sökfunktioner. När du ber om något skannar den av nätet, ungefär som om du själv skulle söka på Google. På den här punkten blir det bättre och bättre hela tiden. Framöver kommer de digitala assistenterna att lära känna dig på ett helt annat sätt och föreslå saker du ännu inte riktigt har hunnit tänka på. Låt oss säga att du söker efter vädret: en utvecklad assistent kommer inte bara läsa upp vädret där du befinner dig just nu, utan även berätta hur det ser ut i Göteborg, med tanke på att du har en tågresa dit om några timmar.