Siri
Apple har storsatsat på Siri i flera år nu. Men att ha ett samtal med assistenten är fortfarande svårt.

Apple

Apple har länge satsat på röststyrning genom Siri, den digitala assistenten som finns i allt från Iphone och Ipad till Apple Watch. I början av juni visade Apple upp sin Siri-högtalare Apple Homepod, som är planerad att släppas i delar av världen nu i december. 

Amazon

Amazons röststyrning heter Amazon Alexa, och den största produktserien som nyttjar detta går under namnet Amazon Echo. Amazon Echo är tätt knutet till Amazons shoppingtjänst, och det går att beställa varor direkt via din röst. Nyligen introducerades Amazon Echo Show – en Alexa-utrustad enhet med en skärm, som bland annat kan sammankopplas med övervakningskameror, så att du ser vad som händer i ett visst rum.

Google

Google har experimenterat med röststyrning i diverse former och under olika namn i flera år nu. Sedan strax över ett år tillbaka satsar man mest krut på Google Assistant, som sitter i allt från Android-telefoner till messenger-appen Allo och givetvis då Google Home. På svenska Android-telefoner är det fortsatt Google Nu som gäller eftersom Google Assistant inte hunnit nå hit ännu.

Cortana
Foto: MicrosoftMicrosofts digitala assistent Cortana finns i bland annat Windows 10.

Microsoft

Microsofts Cortana introducerades i början april 2014, och används i dag i en rad enheter och sammanhang – inte minst som digital hjälpreda i Windows 10. Till skillnad från Apples motsvarighet kan Cortana än så länge inte prata svenska, men nya språk dyker upp allt eftersom så en svensk lansering är förhoppningsvis inte särskilt långt bort.

Samsung

Samsung har satsat stort på Bixby i sina senaste Galaxy-modeller. Även om den finns tillgänglig i svenska modeller av telefonen pratar den enbart engelska och koreanska, det sistnämnda eftersom Samsung har sina rötter i Sydkorea.