Jag minns för flera år sedan när ar – augmented reality (förstärkt verklighet) – först dök upp i form av instabila mobilappar. Mer eller mindre användbara sådana där du exempelvis kunde kika genom kameran i telefonen och få upp information om restauranger och sevärdheter omkring dig, direkt i bilden.

Sedan hände det väldigt lite på ar-fronten bortsett från Pokémon Go-febern som drabbade världen för drygt ett år sedan, där ar-biten var en mindre spännande del av spelet om du frågar mig. De senaste 3–4 åren har fokus istället legat på vr (virtual reality) i form av klumpiga hjälmar och pixliga spel som flera gånger fått mig illamående. Och succén för Playstation VR och Samsung Gear VR uteblev.

Microsoft hårdsatsar nu på sitt nya koncept Mixed reality, som blandar vr och ar. Det handlar i praktiken om en standard där du ska kunna ta på dig ett headset och kunna uppleva en kombination av verklig och virtuell bild. Vi såg flera exempel på nya spännande headset-modeller från bland andra Asus, HP och Lenovo på Ifa-mässan i Berlin i höstas.

Google satsar också hårt på ar i form av utvecklarverktyget AR-core som ska möjliggöra nya häftiga ar-appar till Samsung Galaxy S8 och Googles egna Pixellurar. Men det var i samband med att Apple släppte Iphone 8 och IOS 11 som ”killer-appen” kom. Appen som på riktigt fått mig att tro på en kommande ar-boom.

Det handlar inte om något häftigt spel som du kan spela virtuellt på vardagsrumsbordet hemma, eller en cool minigolf-app där du kan gå runt hemma och avverka virtuella banor i alla rum. Nej, appen heter Ikea Place och den låter dig placera ut möbler ur hela Ikeakatalogen direkt i rummet hemma.
Testa olika färger, flytta runt den virtuella soffan och se hur resultatet blir från olika vinklar.

Microsoft, Google och Apple hårdsatsar alla på ar, och det råder inga tvivel om att hårdvaran som krävs för att leverera redan är på plats. Med innovativa företag som Ikea som verkligen förstår hur man kan dra nytta av tekniken, då tror jag alla förutsättningar finns för en ar-revolution.

Mikael Lindkvist: Flärpgate och nygammal teknik – nu står allt på spel för Apple