Sedan Windows 8 med de första Surface-modellerna kom har pekskärm varit en central del av Windows-upplevelsen. Den här typen av allt-i-ett-pc har visserligen funnits sedan Windows XP-, men på bärbara datorer är det just tillsammans med utvecklingen av senaste generationerna av Windows som vi sett den trenden.

Windows 8 var rent av så fokuserat på pekskärm att vanlig musstyrning blev lidande. I Windows 10 lyckades Microsoft hitta en bättre balans. I dag är det nästan lika vanligt att en ny dator har pekskärm som att den inte har det.

Allt-i-ett, fast bärbart

Förutom de utpräglade surfplattorna är det de så kallade hybrid-datorerna, även kallade 2-i-1, som utnyttjar tekniken bäst. De är inte bara vanliga laptop-datorer för traditionellt jobbande, utan kan ställas om helt för att fungera som surfplattor. Du viker skärmen ett helt varv bakåt, så att skärm och tangentbord hamnar på utsidan. Då inaktiveras tangentbordet och Windows går in i surfplatteläge med större startmeny och helskärmsappar.

Det är dock extremt sällsynt att dessa datorer är tunna, lätta och smidiga nog att kunna ersätta en Surface, Ipad eller Galaxy Tab. Snarare är surfplatteläget här tänkt så att datorn fortfarande ligger på ett bord, för att exempelvis kunna anteckna med en pekpenna, visa upp saker för kollegorna runt konferensbordet, eller vinkla upp skärmen och ha som digital fotoram. Det här är ändå främst notebooks, med den extra flexibiliteten som bonusfunktion.

Hybridator
Hybrider funkar först och främst som vanliga notebooks, men kan även köras som uteslutande pekbaserat stor platta.

Plattorna som kan mer

Ett annat sätt att få det bästa av två världar är med en Windows-surfplatta som dockas med ett separat tangentbord. Då får du hela fördelen med surfplattor och kan trycka ner dem i sin docka för att även få musplatta och tangentbord. Dockan har gångjärn på och när plattan sitter där blir den i princip en liten notebook. Även dessa kallas ofta för 2-i-1-modeller hos tillverkare och i butiker.

Hit räknar vi inte plattor som Microsoft Surface. De vilar inte på tangentbordsbasen, och går därmed inte att till exempel jobba med på ett praktiskt sätt med datorn uppfälld i knät. Men kanske borde vi göra det i framtiden? De har blivit allt vanligare, och fler och fler tillverkare erbjuder numera sådana modeller.

Mindre variation än förr

Bland dockningsbara surfplattor har vi tidigare sett stor variation på formaten, från små tiotummare som blir till Netbook-liknande varianter när de dockas, till stora modeller som i dockat läge känns som vilken bärbar pc som helst. Så verkar inte längre vara fallet, de flesta större modeller har fallit ur tillverkarnas sortiment och kvar är tiotumsformatet.

I det här testet har vi tagit in de bästa 2-i-1-modellerna från vardera tillverkare just nu, med ett pristak på 10 000 kronor. Vi gav tillverkarna möjlighet att bidra med två enheter, en vikbar notebook och en dockningsbar surfplatta. De allra flesta av de vi fick in påminde om varandra till formatet. De handlade om vikbara notebooks med 13,3 till 14 tums skärm i full hd-upplösning (1920x1080 bildpunkter), en vikt på ungefär ett och ett halvt kilo, och Intel Core i5-processorer som ger dem ganska så genomsnittliga notebookprestanda.

Faktum är att utbudet av dockningsbara plattor har gått ner rejält, och vi fick bara in en enda sådan att testa. Därför fokuserar testet på de vikbara modellerna, och mer på deras egenskaper som notebooks, då det är så som de primärt används.

Surfplatta
En dockningsbar modell kan du använda precis som vilket surfplatta som helst. Och det är just det den i första hand är.

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi bad samtliga tillverkare som enligt Prisjakt säljer bärbara datorer i 2-i-1-format eller Windows-surfplattor med medföljande tangentbordsdocka att ställa upp med sina bästa modeller under 10 000 kronor i vardera kategori. Av sju tillfrågade var det fyra (Acer, Asus, HP och Lenovo) som kunde leverera vikbara notebooks och en (Lenovo) som hade en aktuell dockningsbar platta att skicka. Därefter kompletterade vi startfältet med en privat lånad Dell-dator som också matchade våra kriterier.

Datorerna testades efter systemåterställning och uppdatering med senaste Windows-uppdateringarna. Prestanda mättes med Cinebench 11.5, HD Tune Pro samt Imtec Battery Mark 1.1, samt bedömdes manuellt med dokumenthantering i Microsoft Word, Microsoft Powerpoint och Adobe Reader, webbnavigering med Edge och Chrome, videoströmning via Netflix och Youtube, samt fotoredigering i Adobe Photoshop Elements. Batteritid är mätt dels med maximal ljusstyrka och full belastning av processor och aktiv wifi-trafik, samt med ljus dämpat till 20 procent och minimal processorbelastning i flygplansläge.