Tankar från testlabbet: Är dockningsbara plattan död?

När vi gjorde det här testet för ganska precis ett år sedan såg startfältet klart annorlunda ut än det gör denna gång. Då fick vi tillgång till vikbara datorer i flera olika format, och framför allt var det lika gott utbud av dockningsbara plattor. Många tillverkare hade ett helt gäng i flera olika storlek- och prestandaklass, och vår testvinnare var just en sådan.

Hösten 2017 är det en helt annan femma. De dockningsbara enheter vi hittar är antingen gamla modeller som är på väg ut ur sortimentet och därmed inte värda att testa, eller specialbyggen för företag med prislappar en bra bit över tio tusen kronor, samt en budgetplatta från Acer. Istället är det Surface-designen som dominerar helt. Även Lenovo, som är de enda som släppt ny dockningsbar platta värd att testa här, verkar satsa mer på det formatet. Deras bättre modell Miix 520 är en platta i Surface-stil, så här får vi nöja oss med budgetvarianten 320.

HP Pavilion X2
Förra årets testvinnare, HP Pavilion X2, numera en modell på väg ut, och någon ny har inte släppts.

Det tycker jag är trist och vi begriper inte riktigt varför. Plattan som vilar på utfällbart stöd (eller med inget stöd alls och ett fodral med inbyggt stöd som Samsungs och Huaweis Windows-plattor) är, i min mening, så uppenbart mycket sämre.

Du kan inte välja vinkel på skärmen (en del plattor ger dig viss flexibilitet, men inte hundra procent) och du kan inte fälla upp den och jobba praktiskt med den i knäet på bussen. Dessutom har jag aldrig stött på ett tangentbord av den typen som sitter på en sådan platta som har samma stabilitet, kvalitet och ergonomi som det de ”äkta” dockade kan erbjuda. I alla fall i 11-tumsformat och uppåt.

Men nu verkar det som om tillverkarna överger det formatet helt. Försvinner den riktiga tangentbordsdockan helt kommer jag definitivt att sakna den.