PC för Alla Bäst i testLyxbygge med ny teknik

Den nya versionen av Acer Spin 5 är så färsk att vi med nöd och näppe hinner få med den i tid till detta test, och det är tur det, då den bjuder på en hel del intressant. Det är en snygg och välbyggd dator med högre lyxfaktor än vi förväntat oss i prisklassen. Ytan är rakt igenom i mörk metall, med avfasade kromglänsande kanter.

Tangentbordet har rätt små knappar, men de har hög kvalitetskänsla att skriva på. Inbyggd i musplattan sitter en fyrkantig fingeravtrycksläsare som sticker upp en liten bit. Det är en irriterande placering, men ett plus att den finns.

I surfplatteläge kan Spin 5 vara riktigt obekväm. Det gäller de flesta vikbara 2-i-1, men vassa kanter gör den extra otymplig att bära runt på. Surfplatteläget i vikbara datorer av den här typen är mest till för att lägga på ett bord som ritplatta, eller ställa upp för att visa foton och film.

Acer Spin 5

Skärmen på 13,3 tum har måttlig ljusstyrka, ca 250 cd/m2. Det kan ställa till med problem utomhus, och ge irriterande reflexer i surfplatteläge. Men annars är den riktigt bra, med fina färger och övertygande kontrast. Vi upplever en lite udda och inkonsekvent seghet i pekskärmen när vi använder fingrar. Det är förhoppningsvis något som kan uppdateras med drivrutiner, för med medföljande pekpenna är responsen mycket bättre.

Vi får ett fint, rent ljud från högtalarna, men inte direkt kraftfullt. Ljudet har stöd för Dolby-surround (inte nya Atmos) och vi får med en enkel men behändig app för justering av ljudbilden.

Det här är en av de allra första datorerna med nya åttonde generationens Core-processor (Kaby Lake Refresh). Tekniken i kärnorna är i princip samma som i en mobil Kaby Lake-processor. Nu är det dock fyra kärnor istället för två, men med lägre klockfrekvens. Det visar sig innebära en rejäl prestandamässig höjning. Det mesta i programväg kan i dag utnyttja extra kärnor och med samma Hyperthreading-teknik som tidigare innebär det att datorn kan jobba med upp till åtta processer samtidigt.

Med nya processorn kommer också ny grafik. Den är inte lika imponerande, utan största nyheten i UHD Graphics 620 är att den har hårdvarustöd för H.265-video och 10 bitars färg för hdr.

Acer Spin 5

Med nya processorn kommer också ny grafik. Den är inte lika imponerande, utan största nyheten i UHD Graphics 620 är att den har hårdvarustöd för H.265-video och 10 bitars färg för hdr. Mindre kul är att nya Spin 5 är påtagligt högljudd, och den går ofta upp i varv, även när den inte jobbar så hårt. Det här är något vi har sluppit från sjunde generationens mobila Core.

Spin 5 är den dyraste datorn i testet, men det verkar bero mer på den lyxiga finishen och att vi får en riktigt bra digitizer-penna på köpet snarare än på processorn. Andra datorer med generation 8 är inte dyrare än tidigare med generation 7.

Slutligen får vi dras med en hel drös irriterande bloatware. Acer är en av de största syndarna på den punkten. Så länge de insisterar på att trycka in onödiga appar kommer vi att fortsätta kritisera dem för det. Inga av deras egna extraprogram gör oss heller särskilt uppspelta.

Fakta Acer Spin 5 SP513-52N (NX.GR7ED.006)

Kontakt: www.acer.se
Processor: Intel Core i5 8250U, 1,6 GHz quad core
Minne: 8 GB ddr4
Grafik: Intel UHD Graphics 620
Lagring: 256 GB ssd
Kortläsare: Sd, sdhc, sdxc
Bildskärm: 13,3 tum blank ips, 1920x1080 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2 st usb 3.0, usb 3.1 typ c, usb 2.0, hdmi, 3,5 mm headset
Trådlöst: 802.11 a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2
Övrigt: Bakbelyst tangentbord, pekpenna, fingeravtrycksläsare
Operativsystem: Windows 10 Home
Storlek: 32,4 x 22,5 x 1,8 cm
Vikt: 1,54 kg
Pris (september 2017): 10 000 kr
Garanti: 1 år

Mätresultat

Cinebench 11.5, cpu: 6,05 poäng
Cinebench 11.5, grafik: 38,64 fps
Disk, läsning: 341,9 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms
Batteritid, hög belastning: 2h 35min
Batteritid, låg belastning: 9h 40min

plus

Prestandan med nya Core
Välbyggd, lyxig och tunn
Snygg bildskärm
Bra pekskärm med medföljande penna

minus

Högljudd kylning
Lite väl mycket bloatware

Betyg 4 av 5